Pieczywo tematem konferencji gastronomicznej
Pieczywo odgrywa podstawową rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, dlatego też dietetycy poświęcają mu coraz więcej uwagi. Jest to zgodne z współczesnymi zaleceniami żywieniowymi, które przetwory zbożowe przyjmują za podstawę zbilansowanej diety.
W piramidach żywieniowych umieszczane są u podstawy trójkąta jako baza dziennej racji pokarmowej zdrowego człowieka. Pieczywo oprócz funkcji żywieniowych może spełniać również funkcje prozdrowotne. W czasach dynamicznego rozwoju wiedzy, gdy nauka o żywieniu człowieka stała się samodzielną dziedziną, chleb stanowi ciągle podstawę naszego wyżywienia. Jednak pieczywo potrafi budzić wiele kontrowersji i wątpliwości. Dlatego też podczas Targów EuroGastro i WorldHotel przewidziana została specjalna konferencja "Pieczywo w gastronomii - problem czy szansa?", która odbędzie się we środę 27 marca.
Wypiekać czy kupować
Restauracja musi trzymać pewien standard, a pieczywo podawane dla gości powinno być wyjątkowe. Ciepłe, chrupiące, dobrej jakości i smaczne. Dla klienta liczy się, co dostanie w wiklinowym koszyku na stole i nie zastanawia się czy restauracja ma świetnego piekarza zatrudnionego na stałe czy kupuje chleb i bułki w lokalnej piekarni. Pieczywo powinno być świetnym produktem śniadaniowym, dodatkiem pasującym do lunchu i preludium do wspaniałej kolacji. Za każdym razem będzie wyznacznikiem jakości i poziomu restauracji, jednym z kluczowych elementów oceny zjedzonego posiłku. O tym jak trendy w piekarnictwie (czysta etykieta, pieczywo BIO i wyroby rzemieślnicze) można marketingowo wykorzystać w restauracyjnym menu, czy wypiekać samodzielnie czy kupować pieczywo, a może jedno i drugie, opowie Andrzej Piętka. Prelegent ma ponad 20-letnie doświadczenie w branży i zarządza głównymi projektami prowadzonymi przez Akademię Wypieków. Wiedzę i doświadczenie zdobywał pracując w Piekarni Szwajcarskiej Hiestand i w Lantmannen Unibake Poland (szwedzki właściciel marek pieczywa Skoga, Schulstad, Pastridor, Hatting, Bonjour i Vaasan). Jest autorem licznych artykułów o sprzedaży pieczywa w sklepach i marketingu piekarniczym publikowanych na łamach Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, a w portalach branżowych przedstawia opinie o trendach czy ocenie polskiego rynku piekarniczego.
Pieczywo i zboża w codziennej diecie
Dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, specjalista ds. żywności z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW omówi najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży oraz dorosłych, ze wskazaniem na rolę i miejsce pieczywa oraz przetworów zbożowych w strukturze spożycia. Przedstawione zostaną dane naukowe wskazujące na prozdrowotny wpływ pieczywa, a także przypadki, w których stosowanie pieczywa (oraz glutenu) nie jest zalecane. Wykład będzie zawierał przykłady dań i posiłków zawierających pieczywo i produkty zbożowe oraz ich bezglutenowe zamienniki, jako składników codziennej diety.
Słów kilka o glutenie
Ta sama prelegentka zaprezentuje również wykład, który będzie krótką charakterystyką zawierającą podstawowe informacje nt. właściwości technologicznych glutenu, jego źródeł i możliwości wykorzystania w produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Omówione zostaną cechy fizykochemiczne glutenu oraz ich wpływ na jakość technologiczną i sensoryczną wyrobów piekarskich i cukierniczych. W ostatnim czasie gluten jest nadmiernie demonizowany w mediach. Warto więc określić z czym tak naprawdę mamy do czynienia. Gluten to grupa białek obecnych głównie w zbożach, które były elementem pożywienia człowieka od zarania dziejów. Jako składnik mąki, czyli także pieczywa, makaronów i innych produktów zawierających mąkę, nie jest szkodliwy. Wywiera jednak niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy i organizm człowieka w niektórych zaburzeniach żołądkowo-jelitowych i chorobach przewodu pokarmowego, które należy przy pojawiających się podejrzeniach zdiagnozować u lekarza. Prezentacja odpowie więc na pytanie czy wykluczenie glutenu z diety na wszelki wypadek jest dobrym rozwiązaniem.
Wysmakowany marketing chleba
Chleb może być przekąską prostą albo wykwintną. Funkcjonując w dziejach i kulturze obrósł wieloma symbolami i mitami. Jak można więc skutecznie i praktycznie wykorzystać tę wielokulturowość w naszej restauracji? Na podróż, która historie te może przekuć na wyróżniający nas produkt, zaprasza Jarosław Ropiejko, trener z długoletnim doświadczeniem, który od wielu lat szkoli branżę piekarsko-cukierniczą z umiejętności biznesowych i zarządczych oraz prowadzi warsztaty dialogu w firmach rodzinnych. Jest też twórcą "Akademii Zza Lady", wspierającej branżę w tworzeniu standardów obsługi i organizowaniu sprzedaży.
Mistrzowski program Targów
Warto zwrócić uwagę na atrakcyjne propozycje, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów. Już tradycyjnie podczas EuroGastro i WorldHotel odbędą się "International CHEF Culinary Cup", edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, 11. odsłona Konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2019 i czternasta edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już 11. Olimpiada Kawy , organizowana przez AproTrade /Akademia Kawy we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). Wśród nowości są "Debic Pastry Cup" i pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, które organizuje Paweł Mieszała, Smart Cuisine, dania dietetyczne - Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański "Barmatic Cup" Stowarzyszenia Polskich Barmanów. W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Bardzo ciekawie zapowiada się dwudniowy Program Edukacyjny "Profesjonalny Menedżer Restauracji", opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.
Rejestracja i bilety
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.
Komentarze
Tagi:
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Starsze aktualności:
Święta poza domem nie są już
Rego-Bis - Nowy Rok, nowe połączenia i
Ruszyła przedsprzedaż biletów na targi
Sławomir Nitras nowym ministrem sportu i
Chiny obniżają ceny wiz
Sprawozdawczość z najmu krótkoterminowego coraz
Rozstrzygnięto konkurs Teraz Polska
Dokąd polecieli Polacy z Join
Ceny wycieczek delikatnie w
UNWTO: Turystyka bliska przekroczenia poziomów sprzed
Niskie zadowolenie klientów w
Norwegian aktualizuje wymagania dla załogi
Oddalono skargę do przetargu w Porcie Lotniczym Gdańsk
Problemy pracodawców z branży turystycznej tematem konferencji
Turyści będą mogli zwiedzić dotychczas niedostępne miejsca na Wawelu
Wyjazdy letnie ustępują miejsca zimowym
Rośnie zainteresowanie piwami bezalkoholowymi
Nieco dziurawa tarcza dla turystyki trafi do Senatu
Nowo otwarty Pensjonat Sekuła w Bukowinie Tatrzańskiej
Turcja zapowiada szybkie przywrócenie turystyki
Co Polacy wybrali na Sylwestra?
Ceny wyjazdów nie stoją w miejscu
Terrorysta zaatakował we Francji
UFG: sprawdzajmy organizatorów wyjazdów
Obniżone opłaty dla przewoźników na dworcu Warszawa Zachodnia
Jak początek wakacji wpłynął na sprzedaż imprez turystycznych?
W ciągu trzech lat może zabraknąć pilotów
Nowy system usprawni pracę TFG?
Lizbona: Zabezpieczono popularne wśród turystów miejsca
Poznań po raz trzeci zaoferuje darmowe bilety do muzeum dla turystów
Polskie rzeki przyciągną turystów?
10.05.08 Rotterdam-Gdynia-bus wolne miejsca