Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
Dwie gwiazdki Michelin w Polsce
Gratulacje dla pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła dwie gwiazdki w legendarnym przewodniku Michelin, jak i wszystkich pozostałych wyróżnionych lokali. Obecnie z Polski w przewodniku możemy znaleźć łącznie 566 lokali gastronomicznych.
Tegoroczna polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin obfituje w wiele prestiżowych wyróżnień przyznanych rodzimym lokalom. Najważniejsze z nich to dwie Gwiazdki Michelin, które otrzymała krakowska restauracja Bottiglieria 1881. Dodatkowo na polskiej scenie kulinarnej pojawiły się dwa nowe miejsca wyróżnione jedną Gwiazdką Michelin - Muga w Poznaniu oraz NUTA w Warszawie.
Dziś swoją premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, który zawiera selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania. Zestawienie obejmuje 49 lokali, wśród których znalazły się między innymi: jedna restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Inspektorzy Michelin oprócz wizyt w warszawskich i krakowskich lokalach z przyjemnością zagłębili się również w poznańską scenę kulinarną, na której znaleźli 11 restauracji wartych zarekomendowania. Stolicę w tym roku reprezentuje 19 wyjątkowych miejsc, zaś Kraków - 18. Dodatkowo selekcja obejmuje również jeden lokal z Kościeliska.
Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak "Ryba z groszkiem" czy "Wieprzowina po wiejsku", stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania.
Debiutująca w zestawieniu poznańska restauracja Muga została od razu wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, mieści się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków.
Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w Warszawie koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.
Fani wyróżnienia Bib Gourmand, które jest przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny, znajdą w przewodniku wiele miejsc odznaczonych tym symbolem:
- MOLÁM w Krakowie - tętniąca życiem tajska restauracja
- Fromażeria w Poznaniu - miejsce dla miłośników serów
- TU.REStAURANT w Poznaniu - efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu
- Koneser Grill w Warszawie znajdujący się w dawnej fabryce wódki i specjalizujący się w stekach
- Kieliszki na Próżnej w Warszawie łączą smaki serwowane na talerzu z bogatą kartą win
- Le Braci w Warszawie - kameralna włoska restauracja z kuszącym menu
- alewino w Warszawie specjalizujące się w tradycyjnych polskich smakach i oferujące szeroki wybór win
Pełna selekcja restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, które znalazły się w Przewodniku Michelin na rok 2023, jest dostępna na stronie guide.michelin.com oraz w bezpłatnej aplikacji MICHELIN Guide App na systemy iOS i Android. Użytkownicy mogą tam wyszukiwać restauracje m.in. według ich lokalizacji czy rodzaju serwowanej kuchni.
Przewodnik Michelin Kraków, Poznań, Warszawa 2023 opisuje w sumie 49 restauracji, wśród których znalazły się:
- 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN
- 2 restauracje z jedną Gwiazdką MICHELIN
- 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand
- 39 lokali wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin
Wybór restauracji w Przewodniku Michelin uzupełnia zestawienie hoteli, które zostały uznane za najbardziej wyjątkowe miejsca do zorganizowania swojego pobytu w Polsce. Każdy z nich wyróżnia się ze względu na swój niespotykany styl i jakość obsługi, a użytkownicy mogą wybierać spośród różnych opcji na każdą kieszeń. Hotele można rezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika MICHELIN. Wśród miejsc rekomendowanych w Polsce znalazły się Warszauer Hotel, H15 Boutique Hotel, Nobu Hotel Warsaw czy Galery69.
Lokale rekomendowane przez inspektorów Michelin:
- 62 Bar & Restaurant (Poznań),
- A nóż widelec (Poznań),
- Albertina (Kraków),
- Amarylis (Kraków),
- Artesse (Kraków),
- Bez Gwiazdek (Warszawa),
- Butchery & Wine (Warszawa),
- Concept 13 (Warszawa),
- Copernicus (Kraków),
- Delicja (Poznań),
- Dyletanci (Warszawa),
- elixir by Dom Wódki (Warszawa),
- Epoka (Warszawa),
- Europejski Grill (Warszawa),
- Farina (Kraków),
- Filipa 18 (Kraków),
- Fiorentina (Kraków),
- Giewont (Kościelisko),
- Hana Sushi (Kraków),
- Hub.praga (Warszawa),
- Karakter (Kraków),
- Kogel Mogel (Kraków),
- Kontakt (Warszawa),
- Muzealna (Warszawa),
- Nobu Warsaw (Warszawa),
- Nolita (Warszawa),
- NOOKS (Poznań),
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak (Kraków),
- Papavero (Poznań),
- Pod Nosem (Kraków),
- Pod Różą (Kraków),
- Rozbrat 20 (Warszawa),
- SPOT. (Poznań),
- Szara (Kraków),
- Szóstka (Warszawa),
- The Time (Poznań),
- ZaKładka (Kraków),
- Zazie (Kraków),
- Zen On (Poznań).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział aktualności dnia:
Oficjalny start sezonu
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
Na co zwracać uwagę przy ubezpieczaniu hotelu?
Sabre pomoże zoptymalizować siatkę połączeń WizzAir
FlixBus nawiązał współpracę z kolejnymi polskimi spółkami przewozowymi
Rekordowa liczba turystów w Dubaju
POT pozyskała środki unijne na promocję turystyki wiejskiej
Brytyjski Wizz Air rozpoczął działalność
AirHelp: Prognozy na nadchodzące lato zwiastują zakłócenia
IGHP: luty lepszy od stycznia, ale dalej niesatysfakcjonujący
500 plus dla turystyki: hit czy kit?
Chorwacja: pożary lasów zagrożeniem dla turystów
Wakacje.pl rozszerzają działalność
Wyższe ceny wyjazdów do wszystkich najpopularniejszych kierunków turystycznych
