Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent w Chorwacji
- Pilot wycieczek Włochy, Francja, UK
- Pilot do Budapesztu 28-31.05.25
- Rezydent w EXIMTOURS
- Biuro podróży w Warszawie zatrudni pracowników
- Grecja 2025! Przewodnik, Pracownik...
- PRODUCT MANAGER
- Z-ca Kierownika / Specjalista ds. turystyki...
- Kosmetyki hotelowe
- Specjalista ds. Turystyki - Żyrardów
Najlepsi barmani zjadą do Krakowa
Konkurs barmański World Class w dniach 20-21 maja zawita do Krakowa. Wraz z nim pojawi się 20 najlepszych barmanek i barmanów. Wszystko po to, by w piekielnie trudnych konkurencjach wyłonić polskiego reprezentanta na barmańską olimpiadę w Sydney. Kto wyruszy w podróż?
Co roku ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Do tej pory Polskę reprezentowało sześciu barmanów, w tym w ostatnich edycjach Bartłomiej Wójcik z Łodzi (2021), Maciej Mazur z Krakowa (2019) i Marcin Kruk z Warszawy (2018).
W zaplanowanych na 20-21 maja krajowych kwalifikacjach do światowego finału zmierzy się 20 największych barmańskich talentów w Polsce. Mają od 22 do 35 lat. Wśród nich są bardzo doświadczeni barmani, a także "młode wilki". Na co dzień pracują w koktajlbarach w Gdańsku, Szczecinie, Warszawie, Krakowie, Tarnowie, Opolu, Katowicach i Wrocławiu.
W tegorocznym Top 20 mamy ponownie aż sześcioosobową reprezentację kobiet, które przełamują stereotypy o profesji barmana. Solidny skład wystawiły Gdańsk, Kraków i Warszawa. Cieszymy się, że do konkursu kwalifikują się także barmani z innych miast, co potwierdza, że sztuka koktajlowa rozwija się mimo pandemii i w każdym zakątku Polski można znaleźć barmańskie perełki - powiedział Łukasz Kamiński, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.
W ramach konkursowej rywalizacji w krajowym finale World Class Poland barmani będą wykorzystywać uznane marki alkoholi, jak Johnnie Walker, Tanqueray, Zacapa czy Bulleit. Kreatywność, perfekcję i gościnność uczestników oceni międzynarodowe jury.
Po raz pierwszy w historii polskiej edycji World Class finał odbędzie się w Krakowie. Z tej okazji, organizator konkursu zaplanował otwartą imprezę koktajlową z udziałem międzynarodowych sław sceny barmańskiej. Wydarzenie odbędzie się w piątek, 20 maja w godz. 20:00 - 2:00 w TAG. cocktail bar (Kraków, ul. Podwale 7).
Jesteśmy ogromnie szczęśliwi, że w Krakowie powitamy cr me de la cr me polskiej sceny barmańskiej. Wszystkich mieszkańców Krakowa oraz gości zapraszamy do zasmakowania światowej klasy koktajli podczas wyjątkowego wydarzenia w lokalu TAG. Zaplanowaliśmy wyjątkowe menu oraz gościnne zmiany za barem z udziałem barmańskich gwiazd - zapowiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG.
Zwycięzca krakowskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2022 wyjedzie do Sydney (Australia). Tak w globalnym finale zmierzy się z największymi barmańskimi talentami na świecie. W 2021 roku Polskę reprezentował Bartłomiej Wójcik, a najwyższe trofeum zdobył James Grant z Kanady.
Statuetka World Class to Święty Graal dla barmanów. Jestem ogromnie dumny, że mogłem o nią rywalizować i reprezentować Polskę w konkursie w ubiegłym roku. Jednak po kilku latach starań i udziale w światowej imprezie mogę powiedzieć, że najważniejsze w tym wszystkim są: niesamowity klimat rywalizacji, pozytywne emocje między barmanami i wreszcie ogromny postęp, jaki robią uczestnicy. Z tymi wyjątkowymi doświadczeniami wracamy później do naszych gości - podsumował Bartłomiej Wójcik, Barman Roku World Class Poland 2021, finalista globalnych zawodów World Class.
Lista półfinalistów
GDAŃSK
Aleksander Pelowski, Mała Sztuka, Gdańsk
Jakub Leszczyński, Ink Above, Puro Hotel, Gdańsk
Olga Palamarchuk, Restauracja Zdrojowa, Gdańsk
Weronika Śliwińska, Eliksir, Gdańsk
KRAKÓW
Alicja Bączyk, TAG., Kraków
Kacper Durnoga, Gin Mill i Trambar, Kraków
Krzysztof Kalita, Kraina Szeptów, Sheraton Grand Hotel, Kraków
Artur Kozłowski, TAG., Kraków
Grzegorz Pikulski, NEON, Kraków
WARSZAWA
Arkadiusz Białkowski, Patio Bar Golden Tulip, Warszawa
Daniel Błaszczyk, Pastrami Powiśle i Moderne Artisanal, Warszawa
Ewelina Figiel, Loreta Bar, Puro Hotel, Warszawa
Angelika Leśniewicz, Craft Cocktails, Gdańsk / Moderne Artisanal, Warszawa
Karol Rychlewicz, Backroom Warsaw, Warszawa
OPOLE
Bartosz Leszczyński, Mąka i Wół, Opole
Maksym Volkovytskyi, Kofeina 2.0, Opole
POZOSTALI
Magdalena Hornik, 27th Floor Bar & Restaurant, Courtyard by Marriott, Katowice
Stanisław Plenzler, 17 Schodów Cocktail Bar, Szczecin
Michał Łabno, Browar Tarnowski, Tarnów
Paweł Bondzior, Pod Papugami Restaurant & Cocktail Bar, Wrocław
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dla turystów:
Przychody ze sprzedaży w Rainbow wciąż na
Jest decyzja w sprawie gwarancji Join
Specjalne połączenia lotnicze na jarmark
Starsze aktualności:
WTTC: sztuczna inteligencja zrewolucjonizuje
Władze Wenecji ograniczą liczebność grup
Kontrole na granicy ze Słowacją znów
Zmiana lidera kierunku na city
Polska Wschodnia - tanie pożyczki dla
Grecos promuje Grecję
UE szykuje zmiany w przepisach dot. czasu pracy
ACI EUROPE publikuje wytyczne dot. obsługi pasażerów z niewidocznymi
Ruszył fundusz pożyczek dla firm turystycznych ze wschodniej
Jeśli pasażer sam załatwi sobie lot zastępczy, może nie dostać odszkodowania za
IATA: ożywienie w ruchu lotniczym całkowicie zahamowało
Ryanair zaskarżył środki pomocowe do Sądu Unii Europejskiej - są wyroki
Rząd przyjął uchwałę w sprawie pomocy dla gmin górskich
Wizz Air zmieni ceny przewozu bagaży
Ceny wycieczek na sierpień 2024
GUS: Polskie obiekty udzieliły prawie 63 mln noclegów w 2021 roku
Polski Holding Hotelowy wprowadza nowy program motywacyjny dla pracowników
Egipt: robienie zdjęć na własny użytek ma być bezpłatne i bezproblemowe
POT ponownie chce nagrodzić najlepsze prace
IGHP angażuje się w profilaktykę nowotworową wśród pracowników branży hotelarskiej
Ceny last minute coraz bardziej korzystne dla organizatorów
Jak zmieniały się ceny w obiektach noclegowych w sierpniu?
Skandaliczne warunki życia słoni wykorzystywanych w turystyce
Czy postęp technologiczny przyczyni się do rozwoju turystyki religijnej?
Rzecznik MŚP: przedsiębiorcy powinni mieć możliwość odwołania od odmowy przyznania pomocy publicznej
Jakie są ceny wyjazdów w okresie ferii zimowych?