Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Nomade - Specjalista ds. wsparcia sprzedaży
- Animator w klubie dla dzieci - Cypr Północny
- REZYDENT NA MAJORCE
- REZYDENT NA COSTA DEL SOL
- Specjalista ds. organizacji i rozliczeń imprez...
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
Otwarcie kin przyspieszone, gastronomii już nie
Część obowiązujących restrykcji zostanie poluzowana wcześniej, niż pierwotnie zapowiadano - poinformował premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej.
Luzowanie będzie dotyczyło przede wszystkim instytucji kultury. Kina, teatry, czy parki rozrywki, od 21 maja będą mogły działać w reżimie sanitarnym, z maksymalnie 50 procentowym obłożeniem. Wcześniejszy harmonogram mówił o ich otwarciu 29 maja.
Siłownie, czy kluby fitness będą mogły zostać otwarte o dzień wcześniej, w stosunku do pierwotnych zapowiedzi, czyli 28 maja.
Liczba zachorowań systematycznie maleje. Liczba zakażeń z dwóch ostatnich dni jest większa niż tydzień temu, ale to wynika z faktu, że tydzień temu mieliśmy majówkę, która zaburza normalny cykl tygodniowy. Wzrosty dzienne, z którymi mamy do czynienia nie są powodem do niepokoju - mówił minister zdrowia Adam Niedzielski. Dodał, że to niewielkie przyspieszenie ma znaczenie symboliczne i ma pokazywać, że jeśli rząd widzi przestrzeń do luzowania obostrzeń to to robi.
Skoro więc można przyspieszyć otwarcie kin, czy teatrów, to dlaczego nie można przyspieszyć otwarcia gastronomii, nie tylko na ogródkach, ale i wewnątrz budynków? Nawet w reżimie sanitarnym i z odpowiednią odległością pomiędzy stolikami. Restauratorom coraz trudniej zrozumieć dlaczego, skoro można robić zakupy w galerii, można chodzić do kościoła, to nie można zjeść posiłku w restauracji, przy zachowaniu reżimu sanitarnego? Warto zaznaczyć, ze istnieje wiele lokali gastronomicznych, które nie dysponują ogródkami, ani nawet nie maja możliwości zaaranżowaniu takowych.
Premier zapowiedział także, że już wkrótce zostanie uruchomiony program szczepień dla 16 i 17-latków.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział biura turystyczne:
Choroby przenoszone przez komary coraz
Na ferie prowadzi Egipt, ale egzotyka także
Duży wzrost ilości wyjazdów
Starsze aktualności:
Raport o podróżach Polaków w
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Coolcation nie tylko w
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
Kolejne obciążenia dla organizatorów turystyki
Lufthansa przejmie udziały w ITA Airways?
Zaproszenie największe targi turystyki przyjazdowej w Niemczech
Małopolscy kwaterodawcy i przewoźnicy z wyróżnieniami
KLM wprowadza nową usługę dla pasażerów
Sindbad wdraża technologię Salesforce
Ceny w biurach stabilizują się?
Marek Andryszak odchodzi z TUI Deutschland
Gdzie Polacy wypoczywają lecąc z Ryanair
Nowy dyrektor operacyjny Brussels Airlines
