TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Inspekcja Handlowa prezentuje wstępne wyniki kontroli lokali gastronomicznych

Inspekcja Handlowa przed wakacjami sprawdziła 55 lokali gastronomicznych m.in. w Świnoujściu, Giżycku, Sopocie, Krakowie i we Wrocławiu. Ze wstępnych wyników kontroli wynika, że ponad 60 proc. z nich nie przestrzega przepisów.


Brak ceny, nieokreślona ilość napojów i potraw, zaniżanie wagi posiłków, brak informacji o szkodliwości spożywania alkoholu i zakazie palenia - to najczęstsze nieprawidłowości wykrywane przez inspektorów.

Inspekcja prezentuje wstępne wyniki kontroli restauracji i barów w pobliżu dworców, przystanków i autostrad.

Wykryte nieprawidłowości:

  1. nierzetelna obsługa konsumentów, polegająca na:
    • zaniżonej pojemności napojów alkoholowych, co skutkowało zapłatą wyższej ceny przez konsumentów - 2 placówki (Karczma BIDA w Opolu, restauracja/pizzeria "HEXE" w Żegocinie),
    • wydaniu konsumentowi za małej porcji w stosunku do deklarowanej - 4 placówki (restauracja "Zatoka Aniołów" w Łebie, restauracja BUENO w Prudniku, restauracja "Zajazd Dyminy" w Kielcach, ED-JACKS-TRUCK w Pile)

  2. nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen w 22 placówkach, w tym:
    • brak jakichkolwiek cen stwierdzono w 4 placówkach (karczma pod Młynem w Katowicach, restauracja przy domu wczasowym "Lusia" w Katowicach, restauracja NAPOLEON we Wróblewie, pizzeria OTTO w Łodzi),
    • uwidocznienie cen w sposób niejednoznaczny dla konsumenta stwierdzono w 18 placówkach
    • informacje o cenach niewidoczne dla konsumenta stwierdzono w 3 placówkach (restauracja "VERDE RUCOLA" w Ustce, naleśnikarnia "Cuda
      Wianki" w Sopocie, restauracja "Zatoka Aniołów" w Łebie)

  3. stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych (10 przypadków) - przedsiębiorcy posiadali i stosowali wagi bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. "wagi domowe" niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej;
  4. nieprzestrzeganie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - w 3 placówkach stwierdzono brak
    wywieszki informującej o szkodliwości spożywania alkoholu.
  5. nieprzestrzeganie przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych - w 2 zakładach nie uwidoczniono wymaganych informacji dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych.


Skontrolowane placówki nie budziły zastrzeżeń inspektorów w odniesieniu do stanu sanitarno-porządkowego oraz warunków przechowywania środków spożywczych.

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń. Do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń (z art. 134 § kw). O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy. Wydano 1 decyzję dot. nieprzestrzegania przepisów w zakresie informowania
o cenach, w przypadkach sprawy są w toku.

Poniżej wykaz sprawdzonych lokali.

Możesz także pobrać plik: turinfo_20220715_wykaz_sprawdzonych_lokali.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
inspekcja handlowa restauracja gastronomia bar pizzeria




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję