Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuje przewodnika Gdańsk 27 maja
- Kierownik kolonii
- pilot Trójmiasto 31.05-1.06
- Manager Regionalny Wakacje.pl S.A.
- Specjalista ds turystyki Kielce
- Pilot wycieczki do Warszawy, termin...
- Turcja przewodnik- pilot wycieczek !
- Specjalista ds. Turystyki Janki Coral Travel...
- Wynajem autokaru na wycieczkę szkolną
- WYCHOWAWCA KOLONIJNY

Zobacz także
Pandemia utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale nie wyrządziła jej większych strat
PIT, SOIT i TUgeher łączą siły w walce z szarą strefą
Polska Rada Turystyki apeluje o odroczenie spłat na TFZ
Rada Przemysłu Spotkań i Wydarzeń podsumowuje kampanię #ZnowuSieSpotykamy
Wino, historia, wydarzenia kulturalne - czym Bratysława chce przyciągnąć turystów?
Polska Rada Winiarstwa: rynek win musujących będzie wzrastał
Koronawirus nie zatrzymał "apetytu Polaków na bąbelki". Kategoria win musujących wciąż notuje wzrosty, w zeszłym roku aż o kilkanaście procent- przekonuje Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Moda na wina musujące pojawiła się w Polsce kilka lat temu, a ich sprzedaż ciągle rośnie. Globalnie, miniony, pandemiczny rok był bardzo trudny dla tego segmentu i odnotowano spadki ilościowe o 5% i wartościowe o 19% (dane OIV*).
Co ciekawe, w Polsce, mimo ograniczeń związanych z pandemią, ich sprzedaż wzrosła (zgodnie z danymi NielsenIQ) o 15,3% ilościowo i o 17, 5% wartościowo w porównaniu rok 2020 do 2019.
- Rozwijamy kulturę konsumpcji win musujących w bardzo szybkim tempie. Pokochaliśmy Prosecco, to ono było akceleratorem mody na bąbelki. W minionym roku również odnotowało największe wzrosty - o 27,7% wg danych NielsenIQ - przyznaje Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Prosecco podbiło serca Polaków tym, że jest proste, lekkie, łatwe. Nie wymaga wiedzy, ani celebry. Co istotne, jest też niedrogim towarzyszem spotkań z przyjaciółmi. Bąbelki dają poczucie świeżości, którego pragniemy w upalny dzień. Wino jest modne i często wygrywa z proletariackim piwem. Rynek dla tych napojów jest ogromny i Prosecco jeszcze na nim namiesza - uważa Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina.
Segment win musujących oferuje naprawdę szeroką ofertę. Ambitniejsza od Prosecco, za to tańsza od szampana, jest hiszpańska Cava. Przypomnijmy, że Cava powstaje metodą tradycyjną, czyli tak jak szampan, ale z lokalnych, katalońskich odmian winorośli. Jej sprzedaż rośnie od lat. Cava ma wielką przyszłość. Sławnym, choć w Polsce mniej znanym, włoskim musiakiem jest Franciacorta. Znajdziemy ją w najlepszych restauracjach i jest wręcz synonimem włoskiego wina. Popularne są także niskoalkoholowe, deserowe wina typu Moscato z Piemontu, oraz cała gama różnych spumante i frizzante, czyli win lekko musujących nie powiązanych z konkretnym regionem kraju. Moda na Włochy trwa nieustannie. Mniej popularne, ale sprzedające się, są niemieckie i austriackie sekty. Ciekawą kategorią są także francuskie Crémant z Alzacji czy Doliny Loary. Jakościowo często dorównują szampanom. Warto też wspomnieć, że dobre wina musujące powstają także w polskich winnicach - twierdzi Paweł Gąsiorek.
W kategorii win musujących wciąż tkwi duży potencjał - przyznają jednogłośnie szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Polacy, wzorem konsumentów na całym świecie, zaczęli spożywać je solo, niemal przez cały rok, co oczywiście przekłada się na sprzedaż. Ponadto konsumenci poszukują wciąż nowych wariantów. Doskonale przyjęły się wina musujące aromatyzowane, drinki na bazie wina musującego czy wina musujące do serwowania z kostkami lodu. Widać również otwartość rynku na nowe opakowania. Ogromnym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród kobiet, cieszą się wina musujące w butelkach zakręcanych, które są łatwiejsze do otwarcia niż klasyczny korek, a ponadto można je bez problemu zamknąć i schować w lodówce. W okresie letnim doskonale sprzedają się natomiast wina musujące w puszkach, które są poręczne i sprawdzają się w plenerze - mówi Jakub Nowak, Prezes firmy JNT Group.
Co ciekawe, sporo dzieje się także w kategorii produktów luksusowych, jakimi bez wątpienia są szampany. Do niedawna miały w Polsce opinię produktu trudnego i niedostępnego dla zwykłego śmiertelnika. Ale to się zmienia. Jak przyznaje Dom Wina, sprzedaż szampana od ubiegłego roku wzrosła u nich o ponad 100% . Świadczy to o zmianie stylu życia Polaków, wzroście ich zamożności, wiedzy oraz oczekiwaniach dotyczących jakości. Dlatego uważam, że produkty o wysokiej jakości, a takimi są szampany, mają ogromny potencjał wzrostu i w dłuższej perspektywie będą zdobywać coraz większą część rynku win musujących. A polski rynek - zdaniem naszych francuskich partnerów - jest najszybciej rosnącym rynkiem w Europie - mówi Paweł Gąsiorek.
Nowością w tym segmencie, z szansą na winiarski hit, jest Prosecco w wersji "rose". Zalegalizowano je niedawno, bo rok temu. Według przepisów apelacyjnych, różowe Prosecco powstaje z tradycyjnej odmiany glera, ale zawiera od 10 do 15 procent czerwonego pinot noir. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że większość konsumentów Prosecco stanowią kobiety, a to właśnie panie wybierają wina różowe. Zapewne różowe Prosecco znajdzie stałe miejsce w kategorii, niemniej jednak na tę chwilę trudno oczekiwać, by miało ono dorównać popularności wersji białej- uważa Tomasz Leszko, Członek Zarządu, Dyrektor ds. Marketingu w firmie Henkell Freixenet Polska.
Zainteresowanie winami musującymi na świecie wzrosło w ostatnim dwudziestoleciu bardzo znacząco i wywołało rozwój produkcji o prawie 60% od roku 2001. Produkcja win musujących jest mocno skoncentrowana - niemal połowa z nich pochodzi z Włoch (27%) i Francji (22%). Do głównych producentów zalicza się także Niemcy, Hiszpanię i USA. Ta piątka liderów odpowiada łącznie za 80% światowej produkcji.
Światowym liderem w spożyciu win musujących są Niemcy. Wypija się tam ponad 300 mln l win musujących w ciągu roku - to 2 razy więcej niż spożycie wszystkich win u nas w kraju. Można się spodziewać zatem, że przed nami, w Polsce, kolejne lata rozwoju tego segmentu - ocenia Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Najlepsi barmani zjadą do
McDonalds zakończy działalność w
Kulinaria zaczynają odgrywać coraz większą rolę w promocji
Dział dla turystów:
Branża turystyczna chce zmiany przepisów dot. certyfikatów
Koleje Dolnośląskie wyposażą wszystkie pociągi w
Maroko złagodziło zasady
Europarlament chce przyspieszenia negocjacji akcesyjnych z dwoma popularnymi turystycznie
Starsze aktualności:
Hotelarstwo czeka na pracowników. Konieczne zmiany w sposobie
Brak rąk do pracy daje się we
Sieć a&o testuje elektroniczne bilety na
Nowy dyrektor Nobu Hotel
Czego może się spodziewać krakowska
Wakacje.pl: Ile będą kosztować przyszłoroczne
Na Śląsku powstała nowa Lokalna Organizacja
Rusza konkurs Teraz Polska
Orient Express powróci na
Słowacja złagodziła restrykcje dla
Zbigniew Gryglas w zarządzie Polskiego Holdingu
Nadpłaty na TFP będzie można zaliczyć na poczet kolejnych zobowiązań z tego
Ilu turystów odwiedzi Kraków w tym
Będą podwyżki opłat lotniskowych - Komisja Finansów odrzuciła
Komisja Europejska uruchamia platformę mającą pomóc we wznowieniu turystyki
Koniec działalności lotniska Atatürk
Wkrótce ruszą centra testów na koronawirusa na tureckich lotniskach
Niemcy mogą wprowadzić ograniczenia dla niezaszczepionych
Balice: jest projekt przebudowy drogi na lotnisko
Małopolska zapowiada program pomocy dla samozatrudnionych
Ponownie otwarto jedno z międzynarodowych lotnisk
Nowa marka w portfolio Grupy Orbis
Gut-Mostowy chce zwolnienia dyrektor ZOPOT w Nowym Jorku
Rośnie hotelowe portfolio Grupy TUI
Zjednoczone Emiraty Arabskie wyjęte spod zakazu lotów
Nowy przewoźnik na polskim rynku lotniczym?
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
