Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
- specjalista ds. turystyki - dział rezerwacji
- wychowawca - lektor języka angielskiego
- Sprzedam Narciarski Ośrodek Noclegowy
- Pilot Indie
- Wynajem autokaru
- Wakacje.pl - Otwock/Warszawa
- BUŁGARIA - DZIAŁ REZERWACJI
- Koordynator(-ka) Help Desk (Customer Service)
- PRACA W TURCJI- SEZON 2025

Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus
9 października Ogrody Hortulus w Dobrzycy odwiedziła grupa nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Wizyta obyła się w ramach seminarium Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie.
Uczestnicy seminarium ruszyli na wycieczkę szlakiem Ogrodowej Filozofii Smaku zwiedzając m.in.: ogrody kwiatów jadalnych, ogrody warzywne oraz ziołowe. W czasie wizyty odbyły się również warsztaty kulinarne. Podstawowymi składnikami dań przygotowanych podczas warsztatów były warzywa, zioła i kwiaty z ekologicznej uprawy Ogrodów Hortulus.
Warsztaty odbył się pod hasłem Dynia w różnych odsłonach. Piżmowa, hokkaido, longue de nice, sweet dupling czy penelopa, to tylko nieliczne z odmian dyń jakie rosną w Ogrodach Hortulus. W sumie zobaczyć tu można blisko 25 różnych odmian dyń. Ich właściwości oraz kulinarne zastosowanie zaprezentował uczestnikom seminarium Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu pojawiła się m.in.: rozgrzewająca zupa dyniowa z kawałkami ryby, placuszki dyniowe oraz tatar z łososia z dynią.
Pogram Ogrodowa Filozofia Smaku realizowany jest od 2016 r., a zapoczątkowany został przez Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Program związany jest edukacją w zakresie ekologicznej uprawy roślin oraz ich kulinarnego wykorzystania. W ramach tej idei powstają m.in. ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, ponad 2 ha warzywniki i ogrody ziołowe, tablice edukacyjne.
Zarówno ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, jak i warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny. Zobaczyć tu można m.in.: kolekcje blisko 30 odmian lawend czy kolekcję ponad 20 odmian mięt w tym czekoladową i truskawkową. W warzywnikach Hortulusa wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajduje się również szeroka kolekcja zapomnianych gatunków (rzepa, brukiew, topinambur) oraz nowych odmian warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory. Całość dopełniają tablice edukacyjne zawierające wskazówki uprawowe oraz właściwości danych rośliny. W warzywnikach prowadzone są prelekcje. Program dostosowywany jest do potrzeb oraz wieku uczestników warsztatów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad morzem czekają na
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Dział targi, konferencje, workshop:
Kto zwyciężył w tegorocznych Mistrzostwach
Urlop.pl zaprasza nowych i obecnych partnerów na
Nowe wydarzenie dla branży
Starsze aktualności:
Fru.pl bije swoje sprzedażowe
LOT udostępni internet na pokładzie
KLM przetestuje loty z napędem
Jak Polacy rezerwują loty na igrzyska
Problemy po upadku niemieckiego
Które paszporty są najsilniejsze na
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Lotniska regionalne wnioskują o dopuszczenie do grona beneficjenta w perspektywie finansowej 2021-27
Jakie efekty przyniosła Akademia SKKP online?
Więcej pasażerów korzysta z PKP Intercity
Nowa firma na rynku turystycznym
Itaka otwiera spółkę na Węgrzech
Polski Rainbow Tours wkracza na Litwę
Niemcy dopłacają do polskich turystów?
Polacy będą mogli jechać na Maltę
DZT: Wierzymy, że polscy turyści szybko do nas wrócą
Raportowanie ESG - start w 2024
Strona Itaki najpopularniejsza wśród polskich biur podróży