Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus
9 października Ogrody Hortulus w Dobrzycy odwiedziła grupa nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Wizyta obyła się w ramach seminarium Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie.
Uczestnicy seminarium ruszyli na wycieczkę szlakiem Ogrodowej Filozofii Smaku zwiedzając m.in.: ogrody kwiatów jadalnych, ogrody warzywne oraz ziołowe. W czasie wizyty odbyły się również warsztaty kulinarne. Podstawowymi składnikami dań przygotowanych podczas warsztatów były warzywa, zioła i kwiaty z ekologicznej uprawy Ogrodów Hortulus.
Warsztaty odbył się pod hasłem Dynia w różnych odsłonach. Piżmowa, hokkaido, longue de nice, sweet dupling czy penelopa, to tylko nieliczne z odmian dyń jakie rosną w Ogrodach Hortulus. W sumie zobaczyć tu można blisko 25 różnych odmian dyń. Ich właściwości oraz kulinarne zastosowanie zaprezentował uczestnikom seminarium Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu pojawiła się m.in.: rozgrzewająca zupa dyniowa z kawałkami ryby, placuszki dyniowe oraz tatar z łososia z dynią.
Pogram Ogrodowa Filozofia Smaku realizowany jest od 2016 r., a zapoczątkowany został przez Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Program związany jest edukacją w zakresie ekologicznej uprawy roślin oraz ich kulinarnego wykorzystania. W ramach tej idei powstają m.in. ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, ponad 2 ha warzywniki i ogrody ziołowe, tablice edukacyjne.
Zarówno ogrody poświęcone kwiatom jadalnym, jak i warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny. Zobaczyć tu można m.in.: kolekcje blisko 30 odmian lawend czy kolekcję ponad 20 odmian mięt w tym czekoladową i truskawkową. W warzywnikach Hortulusa wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajduje się również szeroka kolekcja zapomnianych gatunków (rzepa, brukiew, topinambur) oraz nowych odmian warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory. Całość dopełniają tablice edukacyjne zawierające wskazówki uprawowe oraz właściwości danych rośliny. W warzywnikach prowadzone są prelekcje. Program dostosowywany jest do potrzeb oraz wieku uczestników warsztatów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Lotniska regionalne wnioskują o dopuszczenie do grona beneficjenta w perspektywie finansowej 2021-27
Jakie efekty przyniosła Akademia SKKP online?
Więcej pasażerów korzysta z PKP Intercity
Nowa firma na rynku turystycznym
Itaka otwiera spółkę na Węgrzech
Polski Rainbow Tours wkracza na Litwę
Niemcy dopłacają do polskich turystów?
Polacy będą mogli jechać na Maltę
DZT: Wierzymy, że polscy turyści szybko do nas wrócą
Raportowanie ESG - start w 2024
Strona Itaki najpopularniejsza wśród polskich biur podróży
