TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Opłata recyklingowa także w gastronomii

Restauratorzy, pakując klientowi na wynos niezjedzoną część dania także powinni pobierać opłatę recyklingową - potwierdziło Ministerstwo Środowiska odpowiadając na pytanie "Dziennika Gazety Prawnej". Opłata obowiązuje także w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos.


Przepisy o opłacie recyklingowej obowiązują od 1 stycznia. Przepisy nakazują pobieranie takiej opłaty każdej jednostce handlu detalicznego lub hurtowego, w której są oferowane lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego przeznaczone do pakowania produktów oferowanych w tej jednostce. Opłata wynosi 20 gr plus VAT i jest pobierana od każdej lekkiej (grubości 15-50 mikrometrów).

Ministerstwo wyjaśniło, że pojęcie jednostki handlu detalicznego oznacza każde miejsce, w którym prowadzona jest detaliczna sprzedaż towarów. Zdaniem ministerstwa lokale gastronomiczne także mieszczą się w tej definicji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
opłata recyklingowa restauracja gastronomia handel detaliczny reklamówka




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję