Opłata recyklingowa także w gastronomii

Restauratorzy, pakując klientowi na wynos niezjedzoną część dania także powinni pobierać opłatę recyklingową - potwierdziło Ministerstwo Środowiska odpowiadając na pytanie "Dziennika Gazety Prawnej". Opłata obowiązuje także w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos.


Przepisy o opłacie recyklingowej obowiązują od 1 stycznia. Przepisy nakazują pobieranie takiej opłaty każdej jednostce handlu detalicznego lub hurtowego, w której są oferowane lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego przeznaczone do pakowania produktów oferowanych w tej jednostce. Opłata wynosi 20 gr plus VAT i jest pobierana od każdej lekkiej (grubości 15-50 mikrometrów).

Ministerstwo wyjaśniło, że pojęcie jednostki handlu detalicznego oznacza każde miejsce, w którym prowadzona jest detaliczna sprzedaż towarów. Zdaniem ministerstwa lokale gastronomiczne także mieszczą się w tej definicji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij