TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Radisson Blu Kraków na wrzesień - menu meksykańskie

Kuchnia meksykańska to ogromna różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem i intensywnymi kolorami, dlatego właśnie we wrześniu zagościła w menu restauracji Milk&Co, hotelu Radisson Blu w Krakowie, przy ulicy Straszewskiego 17.


Dania z ojczyzny ostrej papryki, czekolady i tequili to kwintesencja latynoskiej kuchni. W Milk&Co zaprezentują ją Meksykanie - Damian Trejo i Ivan Garcia Rodriguez, zaproszeni przez Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie - Piotra Pabisiaka.

Kuchnia meksykańska w hotelu Radisson Blu, Kraków serwowana jest w restauracji Milk&Co w każdy czwartek, piątek i sobotę w ramach bufetu Suf&Turf - od 18.00 do 23.00 oraz codziennie a la carte. Wszyscy, którzy chcieliby przyrządzić meksykańskie specjały w domu, mogą skorzystać z kilku przepisów z menu hotelowej restauracji. Jednak dla tych najbardziej głodnych kulinarnych wrażeń, hotel organizuje lekcje gotowania z Szefem Kuchni, pod nazwą - "Gotuj z Piotrem".

PRZEPISY:
Guacamole
1 dojrzałe avocado
1 łyżka drobno krojonej białej cebuli
1 łyżka drobno krojonego pomidora bez pestek
1 łyżka drobno siekanej kolędry
1 łyżeczka siekanych papryczek jalapeno
sok z połowy świeżej limonki
sól, pieprz

Sposób wykonania
Przekroić avokado na pół. Wyjąć miąższ przy pomocy łyżki. Do miski przełożyć avocado i za pomocą widelca rozgnieść. Dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ceviche
1 duży filet z sandacza bez skóry i ości
2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka siekanej kolędry
2 łyżki siekanej papryki jalapeno
sok z 4 limonek
łyżeczka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sposób wykonania
Sandacza pokroić w kostkę centymetr na centymetr. Rybę przełożyć do miski i zalać sokiem z limonki. Pozostwić na 4 godz. Odcedzić rybę dodać resztę składników. Doprawić solą i pieprzem.

Quesadilla
4 placki tortilli
100 gram tartego sera manchego lub żółtego sera
200 gr karczku wieprzowego
1 sztuka papryczki habanero pokrojonej drobno
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sposób wykonania
Mięso pokroić w cienkie paski. Zamarynować z papryką, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mięso usmażyć na patelni. Na patelnię położyć placek tortili posypać serem i położyć mięso. Złożyć na pół i obsmażyć z dwóch stron. Podawać z guacamole.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Radisson Blu Kraków restauracja Milk&Co menu meksykańskie we wrześniu kuchnia meksykańska z Meksyku dania przepisy Guacamole Ceviche Quesadilla




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję