TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jak przyciągnąć klientów w mroźny dzień?

W mroźna pogodę restauratorzy prześcigają się, wymyślając skuteczne metody przyciągania klientów za pomocą smakowitych grzanych napoi - zarówno bezalkoholowych, jak i tych opartych o piwo, wino i miód grzany.


Gorące trunki znane były już przed wiekami. Służyły przede wszystkim celom leczniczym i obrzędowym. W zbiorach Muzeum Wsi Kieleckiej można znaleźć wiele tradycyjnych przepisów na zimowe napoje rozgrzewające, do robienia których wykorzystywano m.in. owoce takie jak: dziką różę i tarninę.

Poniżej, za Gazetą Wyborczą podajemy kilka przepisów na trunki, które pomogą się rozgrzać każdy zimowy wieczór.

Grzane piwo

Składniki: 6 butelek jasnego piwa (3 l), 10 dag cukru, 1 kawałek cynamonu (4 cm), 10 goździków, 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w syropie.

Do rondla wlać 1 butelkę piwa i dodać cukier, goździki, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Gotować 5-7 min, następnie przecedzić. Do gorącego płynu wlać pozostałe piwo, mocno zagrzać i zaraz podawać.


Grzane wino

Składniki: butelka czerwonego lub białego wina, przyprawa do grzanego wina lub laska cynamonu, goździki, skórka pomarańczowa, odrobina miodu (jeśli wybraliśmy wino wytrawne).

Wino podgrzać, nie gotować, dodać przyprawę z torebki lub inne przyprawy luzem. I gotowe.

Grog z miodem

Składniki (4 porcje): 0,5 litra naparu herbaty, 150 g miodu gryczanego, 1 cytryna, 2 laski cynamonu, 6-7 goździków i tyle samo ziarenek czarnego pieprzu, 0,25 litra wódki.

Herbatę z miodem podgrzać do momentu aż miód się rozpuści. Cytrynę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Do miodu dodać sok z cytryny, laskę cynamonu, rozgniecione goździki i czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 5 min. Przecedzić, dolać wódkę, wymieszać, wlać do szklanek i udekorować paskami cytrynowej skórki.

Tarninówka (przepis ze zbiorów Muzeum Wsi Kieleckiej)

50 dkg dojrzałych, lekko zmrożonych całych owoców tarniny zalać spirytusem (0,5 litra) i wódką (0,5 litra). Dodać rodzynki (5 dkg), 5 goździków, zamknąć szczelnie w butli i odstawić na cztery tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając. Następnie owoce odcedzić.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje karczmy piwo wino grzane napoje rozgrzewające Muzeum Wsi Kieleckiej Kielce przepis trunki w restauracji tarninówka jak przyciągnąć miód grzany trunek na gorący do z miodem




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję