TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Międzynarodowa Olimpiada Kucharska - polscy kucharze wrócili z medalami

Polscy kucharze zostali nagrodzeni na Międzynarodowej Olimpiadzie Kucharskiej w niemieckim Erfurcie. Zdobyli dwa brązowe medale. Nagrodzeni to dwaj kucharze z bydgoskich jednostek z drużyną Wojska Polskiego.


W konkursie brało udział 1600 kucharzy z 50 państw. Naszą armie reprezentowali: Piotr Welter z 1. Batalionu Dowodzenia Okręgu Wojskowego Bydgoszcz i Sławomir Pukniel z 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej.

Pierwszy medal został przyznany za przyrządzenie posiłku złożonego z trzech dań. Na przystawkę wykonali piankę z gęsiej wątróbki na pierniku z piwną galaretką i rodzynkami. Danie główne to cząber z sarny w cieście filo, serwowany z torcikiem kasztanowo-selerowym na glazurowanych liściach brukselki z orzechami włoskimi. Na deser podano sorbet waniliowy na ragoucie z kumkwatu z pomarańczowym campari.

Drugą nagrodę polscy kucharze zdobyli za 21 potraw, które zostały tak utrwalone, żeby można było je podziwiać przez kilkanaście godzin olimpiady.

Kucharze ćwiczyli pod okiem mistrza Jeana Bosa - z bydgoskiej restauracji Dolce Vita.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Międzynarodowa Olimpiada Kucharska polscy kucharze medale nagrody z medalami Polski Piotr Welter Sławomir Pukniel




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję