Szczecin: restauracja nad Rusałką będzie taka jak dawniej

Za dwa lata w Szczecinie powstanie wysokiej klasy miejsce wypoczynku. Nad Rusałką w odtworzonej bryle starego młyna wyrośnie czterogwiazdkowy hotel, restauracja z ogrodem zimowym, pub w podziemiu.


Edward Golema i Arkadiusz Ogorzelski dwa lata temu wygrali przetarg na wieczyste użytkowanie gruntu w parku Kasprowicza, tuż przy wschodnim krańcu jeziora Rusałka. Zapłacili co najmniej 1,9 mln zł.

Teren został ogrodzony, z głębokich wykopów wyzierają stare mury. Dopiero po inwentaryzacji będziemy naprawdę wiedzieć, co można wybudować na ich bazie - powiedział Krzysztof Jakubowski, pełnomocnik inwestora. Po zinwentaryzowaniu fundamentów inwestor przygotuje projekt i wystąpi o pozwolenie na budowę.

Konserwator zabytków uznał, że nowy budynek ma powstać na starych fundamentach. Będzie wyglądał tak jak przed wojną. Zachowana też będzie funkcja gastronomiczna obiektu. Wizualizacje nowej parkowej restauracji i hotelu już są gotowe.

Plany nowego właściciela są takie, aby otworzyć tam restaurację z ogrodem zimowym na około 130 osób, w piwnicy otworzyć pub oraz stworzyć duży taras tuż nad wodą. Znajdzie się też miejsce na dwie sale konferencyjne oraz czterogwiazdkowy hotel na 60-70 miejsc.

Restauracja nad Rusałką, której bryła będzie odtwarzana, powstała na początku XX wieku w istniejącym tam starym młynie. W przedwojennym Szczecinie była bardzo popularna. Na fotografiach z okresu świetności lokalu widać pływające w jej pobliżu łódki. Młyn przetrwał wojnę nienaruszony, ale w PRL-u stopniowo popadał w ruinę. W latach 60 został rozebrany.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję