TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Coraz więcej restauracji serwuje śniadania

Jeszcze kilka lat temu niewiele polskich restauracji serwowało śniadania. Dziś coraz więcej restauratorów decyduje się na wprowadzenie do oferty 4-6 zestawów śniadaniowych.


Moda na jedzenie śniadań w kawiarni czy restauracji dopiero w Polsce się pojawia. Na razie jest dostrzegalna w lokalach znajdujących się w dużych miastach, niedaleko centrów biznesowych i urzędów oraz w restauracjach hotelowych.

Aby oferować klientom śniadania wystarczy nawet niewielkie zaplecze kawiarniane. Dlatego wielu gastronomom opłaca się dodatkowo wprowadzić do oferty proste potrawy śniadaniowe - takie jak np. zestawy kanapkowe i jajka, przyrządzane na wiele sposobów. Jeśli na śniadanie przyjdzie kilku klientów, to i tak będzie to dodatkowy zysk dla lokalu.

Jakie śniadania oferują obecnie polskie restauracje?

Warszawska restauracja Arsenał od niedawna wabi gości hasłem "Zacznij od śniadania..". Jest to ukłon w stronę wiernej klienteli, wśród której duża część to biznesmeni i przedsiębiorcy. W ofercie lokalu codziennie jest 7-8 pozycji śniadaniowych - omlety, jajecznice z różnymi dodatkami, jajka sadzone na bekonie (8-12 zł), briosze, rogaliki z dżemem lub nutellą (5 zł) oraz muesli z jogurtem (8 zł). Do tego oczywiście kawa, herbata lub świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub grejpfruta. Śniadania podawane są codziennie, w godzinach 8.00-12.00. Lokal odwiedza w godzinach porannych 10-15% klientów.

W tygodniu restaurację Jazz Bistro rano odwiedzają głównie pracownicy biurowi. W weekendy natomiast całe rodziny z dziećmi. Dlatego śniadania w tygodniu serwowane są od 8.00 - 12.00, a w weekend nawet do późnych godzin popołudniowych. W menu lokalu jest 16 pozycji śniadaniowych, m.in. jajecznica na bekonie lub szynce (11.90 zł), z dodatkiem kawioru (12.90 zł), misa świeżych owoców (11.90 zł), rogaliki francuskie z dżemem i miodem (6 zł), tosty z dodatkami, twarożek z bazylią i pieprzem podawany z pieczywem (9,90 zł) oraz muesli z jabłkami i orzechami (7.50 zł). Ciekawostką jest fakt, iż klienci mogą samodzielnie komponować tosty i omlety, dodając różne składniki - np. ser brie, rukolę czy też szpinak. Goście wpadający do Jazz Bistro na śniadanie generują 10-20% ruchu w lokalu.

Całkiem inną ofertę śniadaniową serwuje swoim klientom kawiarnia Cafe Blikle. Klienci odwiedzający lokal w godzinach porannych najchętniej wybierają śniadania kaloryczne - np. zestaw nowojorski (38 zł), składający się z 4 smażonych kiełbasek, 2 sadzonych jajek, smażonego boczku, ziemniaków typu homefries, bajgla z cynamonem, rodzunkami i serkiem Philadelphia, lub zestaw angielski (37 zł) , czyli smażona kiełbaska Gloucesteshire, smażony pomidor, smażony boczek, 2 jaja sadzone, marmolada z gorzkich pomarańczy, masło i tosty. Lokal serwuje śniadania od godziny 9.00 praktycznie przez cały dzień. Jednak najwięcej klientów na śniadanie przychodzi w sobotę i niedzielę, w godz. 12.00-13.00.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja śniadania śniadanie w restauracji serwować podawać w ofercie arsenał rogaliki z dżemem potrawy śniadaniowe francuskie menu restauracji warszawa restauracje zestawy śniadaniowe na sniadania sniadanie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję