Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Kulinarny Szlak Turystyczny w Kotlinie Jeleniogórskiej
W sobotę 1 sierpnia nastąpi inauguracja programu "Kulinarny Szlak Turystyczny", specjalnej inicjatywy marketingowej, mającej na celu promocję polskiej kuchni oraz związanych z nią zwyczajów, charakterystycznych potraw, jak również przekazywanie wiadomości o poszczególnych regionach Polski.
W projekcie bierze udział kilkanaście obiektów z Dolnego Śląska - regionu chętnie odwiedzanego przez polskich i zagranicznych turystów. Dzięki Kulinarnemu Szlakowi Turystycznemu będą oni mogli w zapoznać się z tradycyjną kuchnią polską. Każdy z obiektów w swoim menu oferować będzie dania z innego rejonu Polski. Powstało już logo akcji, w planach jest także zorganizowanie akcji promującej projekt oraz specjalne oznakowanie obiektów na szlaku. Klienci będą mogli również skorzystać z karty rabatowej.
Pomysł narodził się w głowach właścicieli firmy Sudety IT, organizujących od 14 lat różnorodne imprezy kulinarne w Polsce (m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu czy Festiwal Kuchni Kresowej). Uznali oni, że jedną z większych, aczkolwiek niedostatecznie promowanych wartości narodowych jest polska kuchnia oraz związane z nią zwyczaje, charakterystyczne potrawy i składniki, jak również sztuka serwowania dań.
W ramach "Kulinarnego Szlaku Turystycznego" współpracujące w projekcie obiekty będą wdrażać także cykl spotkań z osobami związanymi z danym regionem Polski. Oprócz tego mają szkolić obsługę w zakresie informowania turystów o tym regionie, o jej tradycjach, atrakcjach czy kulturze. Uczestniczące w programie hotele i restauracje znajdują się w Jeleniej Górze, Karpaczu, Kowarach, Szklarskiej Porębie i Świeradowie Zdroju.
Projekt objął patronatem marszałek województwa dolnośląskiego oraz starostwo jeleniogórskie. Na wdrożenie całości projektu i skoordynowanie działań wszystkich 13 obiektów potrzebnych będzie co najmniej kilka miesięcy, sami organizatorzy na wypromowanie marki dali sobie pięć lat.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Itaka: nocne spotkanie z
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Zamek Czocha w Leśnej ograniczony dla turystów?
Euro 2012: wizyta delegacji Ukrainy w Polsce
Jak pracownik jednego z wrocławskich biur turystycznych zbierał na wakacje
Czerwony Przewodnik Michelin opisał w tym roku 32 polskie restauracje
Ważne dla przewoźników: spadła cena ropy
Hotele wyłącznie dla dorosłych coraz modniejsze
TravelCamp tym razem w Krakowie
Białowieski Hotel Żubrówka rozwija się
Wizz Air częściej na trasie Katowice - Kijów
Więcej połączeń kolejowych na Śląsku
Turysto nie fotografuj się w Monachium!
