Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Podniebna restauracja
Najdłuższy rejs samolotem może trwać nawet kilkanaście godzin. Co w tym czasie mają nam do zaproponowania linie lotnicze w ramach swojego bufetu?
Okazuje się, że wszystko zależy od wybory linii lotniczej i od ceny biletu, który zakupiliśmy. Im wyższa, tym lepsza jakość i więcej.
Tanie linie lotnicze, którymi podróżujemy zwykle na krótkich odcinkach trasy z reguły nie wliczają posiłków czy napojów w cenę biletu. Powód prosty - automatycznie wzrosła by nasza okazyjna cena. Zatem nie ma mowy o darmowym smakołyku, w zamian już po starcie możemy kupować do woli. Oszczędni skazani są więc na burczenie w brzuchu.
Inaczej jest gdy lecimy liniami rejsowymi. Tutaj obowiązkowo dostajemy posiłek. W zależności od długości lotu, może to być zwykły batonik i coś do picia, po pełny obiad, czy kolację.
Przykładowo nasz narodowy przewoźnik LOT na trasach transkontynentalnych w zależności od godziny wylotu serwuje dwa posiłki: śniadanie lub kolację oraz obiad. Z kolei przez cały czas trwania podróży można prosić o darmowe napoje bezalkoholowe. Na niektórych trasach stewardzi podają alkohol, ale zdarza się też, że jest on dodatkowo płatny. Na rejsach średniego zasięgu pokładowe menu ulega zmianie co tydzień, na rejsach długodystansowych co miesiąc.
Linie lotnicze w dobie kryzysu odchudzają nie tylko pasażerów. Zarząd jednej z linii lotniczych przyznał, że serwując o 20-proc. mniejsze porcje dla pilotów i stewardess jest w stanie zaoszczędzić nawet 140 mln funtów rocznie. Inna amerykańska linia lotnicza rezygnując z serwowania oliwek na pokładach swoich samolotów, oszczędza 500 tys. dolarów rocznie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Itaka: nocne spotkanie z
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Na katowickim lotnisku wylądował książę Bahrajnu
Jak Polacy organizują wyjazdy?
Targi Lato 2011: nowy sezon turystyczny rozpoczęty
Teraz zaoszczędzisz na bilecie
Ferie tańsze niż w ubiegłym roku
Które hotele przyjazne rodzinie?
Air India traci przez billboardy
Pracownicy Rainbow Tours piszą artykuły
Lista TOP-owych hoteli w Polsce
Wirtualny spacer po Mazowszu Zachodnim
Początek maja przyniósł wzrosty cen
Jak regiony przyciągają turystów?
Fly.pl prognozuje nadchodzący sezon
Przyszłoroczna konferencja WOCCU w Gdańsku już jest promowana w Glasgow
Finnair uruchamia letnie połączenia do Chicago
Nietypowy problem Machu Picchu
JAWORZYNA TOUR AKADEMIA SZKRABUSIOW!2009
Wyprawa życia - Nad Ebro w Hiszpanii
