Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Podniebna restauracja
Najdłuższy rejs samolotem może trwać nawet kilkanaście godzin. Co w tym czasie mają nam do zaproponowania linie lotnicze w ramach swojego bufetu?
Okazuje się, że wszystko zależy od wybory linii lotniczej i od ceny biletu, który zakupiliśmy. Im wyższa, tym lepsza jakość i więcej.
Tanie linie lotnicze, którymi podróżujemy zwykle na krótkich odcinkach trasy z reguły nie wliczają posiłków czy napojów w cenę biletu. Powód prosty - automatycznie wzrosła by nasza okazyjna cena. Zatem nie ma mowy o darmowym smakołyku, w zamian już po starcie możemy kupować do woli. Oszczędni skazani są więc na burczenie w brzuchu.
Inaczej jest gdy lecimy liniami rejsowymi. Tutaj obowiązkowo dostajemy posiłek. W zależności od długości lotu, może to być zwykły batonik i coś do picia, po pełny obiad, czy kolację.
Przykładowo nasz narodowy przewoźnik LOT na trasach transkontynentalnych w zależności od godziny wylotu serwuje dwa posiłki: śniadanie lub kolację oraz obiad. Z kolei przez cały czas trwania podróży można prosić o darmowe napoje bezalkoholowe. Na niektórych trasach stewardzi podają alkohol, ale zdarza się też, że jest on dodatkowo płatny. Na rejsach średniego zasięgu pokładowe menu ulega zmianie co tydzień, na rejsach długodystansowych co miesiąc.
Linie lotnicze w dobie kryzysu odchudzają nie tylko pasażerów. Zarząd jednej z linii lotniczych przyznał, że serwując o 20-proc. mniejsze porcje dla pilotów i stewardess jest w stanie zaoszczędzić nawet 140 mln funtów rocznie. Inna amerykańska linia lotnicza rezygnując z serwowania oliwek na pokładach swoich samolotów, oszczędza 500 tys. dolarów rocznie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Na katowickim lotnisku wylądował książę Bahrajnu
Jak Polacy organizują wyjazdy?
Targi Lato 2011: nowy sezon turystyczny rozpoczęty
Teraz zaoszczędzisz na bilecie
Ferie tańsze niż w ubiegłym roku
Które hotele przyjazne rodzinie?
Air India traci przez billboardy
Pracownicy Rainbow Tours piszą artykuły
Lista TOP-owych hoteli w Polsce
Wirtualny spacer po Mazowszu Zachodnim
Początek maja przyniósł wzrosty cen