Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Nomade - Specjalista ds. wsparcia sprzedaży
- Animator w klubie dla dzieci - Cypr Północny
- REZYDENT NA MAJORCE
- REZYDENT NA COSTA DEL SOL
- Specjalista ds. organizacji i rozliczeń imprez...
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
Kto weźmie udział w Targach EuroGastro?
Zbliżające się 19. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro umożliwią miłośnikom kuchni poznanie oferty gastronomicznej, będą również okazją do spotkania kulinarnych autorytetów.
Po raz pierwszy szef kuchni Artur Świerżewski, który specjalizuje się w daniach kuchni myśliwskiej, zorganizuje konkurs "Smaki dziczyzny". Tradycyjnie odbędą się pokazy oraz konkursy: "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy, "Gotuj lokalnie" Marcina Budynka i Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.
Dla adeptów sztuki kulinarnej Targi EuroGastro dają możliwość spotkania oraz konsultacji z doświadczonymi i uznanymi osobowościami z branży. Jest to jednocześnie szansa dla nich na zaprezentowanie umiejętności, poznanie nowych przepisów, odkrywanie smaków i nowatorskich połączeń produktów, a więc poszerzanie wiedzy jak tworzyć coraz smaczniejsze i piękniejsze potrawy. Targi są także okazją do wymiany doświadczeń, poszukiwania kulinarnych inspiracji oraz poznania aktualnych trendów i kierunków rozwoju branży.
Targi EuroGastro odbędą się w dniach 25-27 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Nowością 19. edycji Targów EuroGastro będzie promocja walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny. W premierowej edycji konkursu kulinarnego "Smaki dziczyzny" profesjonalni kucharze wyspecjalizowani w daniach kuchni myśliwskiej zaprezentują możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach.
Konkurs, którego organizatorem jest wieloletni szef kuchni, pasjonat myślistwa i miłośnik dziczyzny, Artur Świerżewski, odbędzie się 25 marca, czyli pierwszego dnia Targów EuroGastro.
Zmagania młodych talentów kulinarnych będzie można podziwiać drugiego dnia targów podczas konkursu "Kulinarny Talent 2015". Organizatorem jest Robert Sowa i firma MT Targi Polska, gospodarz Targów EuroGastro, przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Głównym celem konkursu jest wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne. Muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe, m.in. sezonowaną wołowinę. Dla laureatów to możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu specjalistów z branży, a przede wszystkim szansa na zaistnienie w świecie profesjonalnych kucharzy.
Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni, realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim III edycji konkursu "Gotuj Lokalnie", który odbędzie się 27 marca, będą kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą w jaki sposób można kreować nowe trendy kulinarne wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia.
Podczas tegorocznych Targów EuroGastro odbędzie się jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania tradycji tej kuchni w Polsce. Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis, ambasador kultury i kuchni greckiej.
27 marca ekipy kucharzy z całej Polski pod fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie oryginalnych greckich produktów. Konkursowi towarzyszyc będą atrakcje, w tym pokazy sztuki kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i degustacje. Laureat pierwszej nagrody wyjedzie wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wycieczkę do Grecji.
Celem projektu jest przekazywanie wiedzy na temat wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości, a dzięki temu wzmacnianie lokalnego potencjału regionu.
Patronat Honorowy
Targi EuroGastro odbędą się pod Honorowym Patronatem Janusza Piechocińskiego, Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Gospodarki.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Dział centra informacji i promocji:
W Polsce podróże są
a&o Hostels promuje turystykę młodzieżową w
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
Raport o podróżach Polaków w
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Coolcation nie tylko w
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
Lecisz z Katowic? Lepiej bądź wcześniej
Okęcie: od 26 do 28 maja będą utrudnienia
Zapadła decyzja w sprawie hotelu Cracovia
Wyłudził usługi hotelowe warte 7 tys. zł
Upadło biuro turystyczne Tramp
Sfinks Polska ma się coraz lepiej?
LOT porozumiał się z Boeingiem
Wciąż wzrasta liczba klientów w biurach podróży
Nie polecimy z Jasionki do Frankfurtu?
Eurolot rozwija siatkę połączeń
Japońska telewizja kręci film na Mazurach
