Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Będzie szkoła dla winiarzy!
W Zielonej Górze powstaje technikum, które będzie kształciło kelnerów, szefów kuchni oraz winiarzy.
We wrześniu Wojewódzki Ośrodek Dokształcania Zawodowego otworzy czteroletnie technikum gastronomiczne. Jest to oferta dla tegorocznych absolwentów gimnazjów, którzy chcą zdobyć konkretny zawód.
Leszek Jastrubczak, dyrektor szkoły oraz pomysłodawca nowych kierunków kształcenia przyznał - Ostatnio jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jadłodajnie, bary szybkiej obsługi i cateringi, kawiarnie, bary kawowe, cukiernie. Ale brakuje w tej branży fachowców z dyplomami, ludzi przedsiębiorczych, znających języki. Będziemy współpracować z firmami z zagranicy, chcemy, żeby uczniowie tam zdobywali doświadczenie.
Szkoła będzie kształcić w trzech kierunkach: kelner, szef kuchni oraz winiarz. Absolwenci technikum nie powinni mieć problemów ze znalezieniem atrakcyjnej pracy w Polsce i za granicą. Dodatkowo szkoła będzie uczyć, jak otworzyć i prowadzić własny biznes.
Nowością na rynku edukacyjnym w regionie będzie kształcenie w zawodzie kelner i winiarz.
Jastrubczak wyznał - Rzadko można spotkać w restauracji profesjonalnego kelnera, w większości obsługują nas osoby, które trafiły do tego zawodu z przypadku. My chcemy tę niszę wypełnić. Dlatego mierzymy dużo wyżej - chcemy kształcić kelnerów, którzy z powodzeniem poradzą sobie w ekskluzywnych lokalach w całej Europie.
Uczniowie będą mieć lekcje savoir-vivre'u i psychologii, aby sprawnie przeprowadzić rozmowę z najbardziej wybrednym klientem, doradzić dobór wina, przygotować przyjęcie oraz zarządzać zespołem. Dyrektor Jastrubczak dodaje - Dobry kelner musi mieć prezencję. Nauczymy ich, jak dbać o swój image. W tym pomogą im ich koledzy ze szkoły, którzy wkrótce zostaną zawodowymi fryzjerami i kosmetyczkami.
Szefowie szkoły uważają, że winiarz to specjalizacja, która doskonale wpisuje się w tradycje winiarskie Zielonej Góry. Szkoła będzie współpracować ze znanymi winiarzami z regionu. Praktyki będą się odbywać w winnicach Danuty Krojcig, Mirosława Kuleby oraz Kingi Koziarskiej, a także w niemieckich, czeskich i francuskich winnicach. Tam uczniowie będą uczyć się uprawy winorośli oraz przetwarzania owoców. Technikum będzie także kształcić kiperów. Wśród nauczycieli będą wykładowcy ze szkół i uczelni rolniczych.
Karol Gajewski, doktor nauk rolniczych, przyszły nauczyciel w WODZ przyznaje - Kierunek powstaje w najlepszym momencie, produkujemy jedne z najlepszych win w Europie, od niedawna możemy je wprowadzać na rynek. Będą potrzebni specjaliści. W przyszłości chcemy, by szkoła miała własną winnicę albo podpisała kontrakt na dzierżawę z jednym z winiarzy. Bo w tym fachu najbardziej liczy się praktyka.
Szkoła będzie kształcić również w kierunku szef kuchni. Jastrubczak wyznaje - Oprócz tego, że absolwent będzie świetnym kucharzem, będzie musiał być dobrym menedżerem. W szkole przyszli kucharze będą biegle "poruszać się" w kuchni orientalnej, wschodniej, europejskiej i bardziej domowej - polskiej i ukraińskiej.
W tym roku WODZ skorzystał z unijnej dotacji w wysokości 86 tys. euro na modernizację oferty edukacyjnej w zakresie żywienia i gastronomii. Do czerwca w szkole mają się pojawić nowe pracownie gastronomiczne.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
hihi, a co z przeciwdziałaniem alkoholizmowi?
[2006-03-17 17:13 83.31.135.*]
a jak nieletni będą popijać winko? odpowiedz »
zazdrosze Wam ...
[2006-03-30 19:38 84.10.164.*]
zazdroszcze Wam chcialbym żeby w Krakowie też coś takiego powstało ... jak narazie muszę się zadowolić zwykłym LO ...
pozdro odpowiedz »zkoła to porazka
[2007-06-15 16:16 62.87.214.*]
dobrze mowic ale jak tam jest naprawde to trzeba zobaczyc nikomu nie poecam i to z doswiadczenia odpowiedz »
nie wybierajcie sie tam
[2007-08-21 15:50 999.999.999.*]
to najgorsza szkola w wojewodztwie to co mowi ten dyrektor to tylko slowa inaczej jest w rzeczywistosci totalna porażka Jak ktoś ma troche rozumu niech tam nie idzie z własnej woli odpowiedz »
kelner.kucharz....
[2008-11-28 21:57 92.244.32.*]
To są NOWE KIERUNKI ?? Od kilkudziesięciu lat w ZSEkon.ul.Długa kształci się uczniów w tym kierunku. Więc co jest grane? Podejrzewamy,że te klasy utworzono " pod przykrywką" - i celowo i przy okazji ,dla /czyt. niektórych winiarzy/!!! Wtajemniczeni wiedzą o co i o kogo chodzi! Przy okazji można ztrudnić syna, córkę, matke,żonę i kochankę....I tak się w przypadku tej szkoły zaczyna.
Jeśli nie wiemy o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniądze. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Blue Air uruchomi połączenie z Warszawy na Cypr
Startuje Telefon Bezpieczeństwa dla turystów zagranicznych
TOPR i Air Transport Europe podpisali umowę o współpracy
Weekendowa promocja LOT: drugi bilet połowę taniej
Zakopane: turystów przywitają "witacze"
Lublin, Łódź, Pomorskie, Małopolskie i Wielkopolskie nagrodzone za najlepszą promocję
Toruń: coraz więcej francuskich turystów
Pasażerowie utknęli na europejskich lotniskach
Promocja Swiss na loty do Afryki, Azji i Ameryki
Odnowiono Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie
Linie lotnicze SAS pomyliły dzieci!
Regionalny i lokalny produkt turystyczny
