Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Zobacz także
Ilu klientów skorzystało z usług biur podróży?
Rusza promocja turystyczna regionów poszkodowanych przez powódź
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą konkurencję
Kraków wśród wybranych przez Tripadvisor
Greckie lotniska obsłużyły więcej pasażerów, niż przez cały ubiegły rok
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję Europejską
Cukiernie oblężone przez klientów
Dziś Tłusty Czwartek. W tradycji chrześcijańskiej dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W polskiej kulturze zakorzeniony jest przesąd, że tego dnia należy zjeść przynajmniej jednego pączka, gdyż to ma zapewnić powodzenie przez cały następny rok.
Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zadomowił się w Polsce już w XVII wieku, ale głównie w miastach i na dworach. Na wsi pojawiły się one na przełomie XIX i XX wieku. Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano ze skwarkami.Dawne pampuchy różniły się nie tylko smakiem od współczesnych pączków, ale także konsystencją; były znacznie twardsze od znanych dzisiaj delikatnych, puszystych pączków; zrobione były z bardziej zbitego ciasta, bez drożdży.
Tłusty Czwartek jest dniem, w którym prawdziwe oblężenie przeżywają kawiarnie i cukiernie, które często ledwo nadążają z produkcją pączków oraz chrustu. Wedle szacunków ilość pączków przygotowywanych przez niektóre cukiernie może być liczona w tysiącach. Kolejki do niektórych cukierni zaczęły się ustawiać na długo przed ich otwarciem. Najwytrwalsi klienci potrafili czatować przed lokalami od godziny 4 rano. Niektóre cukiernie zostały nawet zmuszone do reglamentacji swoich towarów.
Jaki powinien być dobry pączek? "Dobry pączek powinien być zrobiony z naturalnych składników (a nie z proszku), ręcznie zawijany i zapieczony z marmolada, a nie nabijany potem - tłumaczy Marcin Cieślikowski z Cukierni A. Cieślikowski.
Choć tradycyjny polski pączek powinien mieć nadzienie z róży, coraz częściej pojawiają się inne wersje tego przysmaku, np. z czekoladą, bitą śmietaną czy ajerkoniakiem. Ku rozpaczy ortodoksyjnych tradycjonalistów również i one znajdują swoich amatorów. Jak zauważają cukiernicy, pączki z dziurką, wzorowane na amerykańskich niekoniecznie przyjmują się w naszym kraju.
W wielu miastach pojawiają się konkursy, w których jury, składające się najczęściej z przedstawicieli lokalnych władz, krytyków kulinarnych czy znanych osób pochodzących z danego regionu wyłaniają cukiernię produkującą najlepsze pączki.
Interesująca inicjatywa pojawiła się na Podkarpaciu. Część tamtejszych cukierni wprowadziła do oferty tzw. "afrykańskie pączki". Takie pączki są nieco droższe i złotówka ze sprzedaży każdej sztuki tego kalorycznego przysmaku zostanie przekazana na rzecz dzieci w Republice Środkowoafrykańskiej.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Tłusty Czwartek w Polsce
[2014-02-27 11:06 79.188.167.*]
to słowiańska tradycja:przednówku,a katolicy wszystkie święta Słowian przyjęli za swoje!!! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział aktualności dnia:
Enter Air podpisuje rekordową umowę z
Polska turystyka rośnie i będzie
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Awaryjne lądowanie z powodu śmierci pasażerki
Podkarpackie: pożar autokaru turystycznego
Nowy obiekt pod skrzydłami ibis Styles
Gdzie turyści są najbardziej zadowoleni z hoteli?
Nowe lokale KFC, McDonalds i cukiernia
TUI Poland partnerem banku Citi Handlowego. Co to oznacza dla klientów?
Amadeus: 16 kontraktów z liniami lotniczymi
Wypadek polskiego busa w Niemczech
Złożenie zamówienia w restauracji… z dreszczykiem emocji?
