Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- CN Kopernik - bilety
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- Kurs Specjalista ds. księgowości
- Biuro Podróży Travelplanet Janki - Specjalista...
- pilotaż - wycieczka szkolna - 3 czerwca Wrocław
- Specjalista d.s turystyki - Salon ITAKA
- Specjalista ds turystyki PANORAMA Rawa Mazowiecka
- Kierownik Biura Podróży - Łódź
- Praca w biurze Alanya Turcja


Czy wystrój restauracji ma znaczenie?
Z danych zawartych w raporcie "Polska na talerzu 2014" wynika, że coraz więcej młodych Polaków jada poza domem. Oznacza to, że restauratorzy muszą sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów. Jednym z kluczowych czynników, który decyduje o wyborze miejsca posiłku jest wystrój lokalu oraz panująca w nim atmosfera.
To jak wygląda lokal, zaraz po jedzeniu, jest najważniejszą rzeczą dla klientów restauracji. Wybór stylu, który znajdzie odzwierciedlenie we wnętrzu lokalu jest dowolny, ale musi podkreślać jego oryginalność, harmonizować się z jego atmosfera oraz serwowaną w nim kuchnią.
"W sieci restauracji Subway® wierzymy, że wystrój restauracji wpływa na ocenę zadowolenia klientów oraz w to, że jest duża grupa klientów dla których wystrój restauracji jest jednym z głównych czynników decydujących o wyborze miejsca." - powiedziała Irena Schlosserova, koordynator rozwoju sieci Subway® w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Co zatem jest najważniejsze podczas planowania wystroju lokalu? Jedną z ważniejszych rzeczy jest odpowiednie zaplanowanie przestrzeni. Rozstaw mebli powinien uwzględniać komfort i bezpieczeństwo gości jak i pracowników restauracji. Warto wyposażyć miejsce w wygodne siedzenia i stoły. W związku z tym podczas planowania wystroju wnętrza należy wziąć pod uwagę profil gości restauracji. Czy będą to osoby młode? Czy do restauracji będą przychodzić tylko, aby zjeść posiłek czy może będą się tam też spotykali w celach towarzyskich czy biznesowych?
Odpowiedni dobór barw oraz dekoracji może wyzwolić w kliencie pożądane przez restauratora wartości, między innymi poczucie elegancji, ciepła czy bezpieczeństwa. Aranżacja powinna sprawiać, że goście nie poczują się przytłoczeni przez nadmiar przedmiotów oraz tworzyć wyciszająca atmosferę.
"Naszym zdaniem wystrój powinien oddawać charakter restauracji i powinien przyciągać klientów. Na przykład wystrój restauracji Subway® dobrze wpisuje się w wartości naszej marki - nasze restauracje są przyjazne i komfortowe dla klientów. Wystrój wnętrz restauracji Subway® łączy w sobie wygląd naturalnych materiałów budowlanych, wygodnych mebli oraz odpowiedniego oświetlenia tworząc ciepłą, rodzinną atmosferę spożywania posiłków." - dodała Schlosserova.
Duży wpływ na nastrój panujący w restauracji mają jej pracownicy. Jakość i sumienność obsługi bezpośrednio przekłada się na sukces lokalu gastronomicznego. Kucharze oraz kelnerzy powinni traktować klienta na możliwie najwyższym poziomie. Ważną role odgrywa schludny wystrój personelu oraz wiedza na temat dostępnej oferty.
"W Da Grasso zależy nam na tym, aby wnętrze pizzerii samo zachęcało do wejścia. W związku z tym ponad rok temu podjęliśmy decyzję o rebrandingu naszej sieci. W tym celu zatrudniliśmy profesjonalnych dekoratorów , którzy zaprojektowali szablon wystroju naszych restauracji. Dotychczas rebrandingowi poddała się część lokali. Widzimy, że nowa aranżacja pozytywnie wpływa na naszych klientów, dlatego dążymy do ujednolicenia wszystkich wnętrz, aby odwiedzający nasze pizzerie czuli się tak samo, bez względu na lokalizację. Zgodnie z hasłem "Dobrzy przyjaciele. Dobra Zabawa. Pyszna pizza", chcemy aby nasze lokale były postrzegane jako naturalne miejsca spędzania wolnego czasu w rodzinnym gronie i przyjaznej atmosferze. Dlatego poza zmianą wystroju stale dbamy o jakość zatrudnianej przez nas obsługi." - wyjaśniła Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu Da Grasso ds. rozwoju sieci.
Projektując wnętrza miejsc posiłku nie można zapomnieć o udogodnieniach dla osób niepełnosprawnych. Uwzględnianie potrzeb tej grupy gości zapewnia im wygodę oraz wpływa na dodatkowe podwyższenie standardu wnętrz. W tym przypadku należy pamiętać o właściwym rozplanowaniu przestrzeni. Podstawowe normy mówią o zapewnieniu podjazdów dla wózków inwalidzkich oraz odpowiednich rozmiarów drzwi. Poza tym szerokość między miejscami siedzącymi powinna umożliwiać swobodne przemieszczanie się, a wysokości stołów zapewniać konsumpcję w wygodnej pozycji.
Reasumując odpowiedni design w restauracji należy do obowiązków menedżerów oraz właścicieli. Klient, który będzie zadowolony doceni nie tylko kelnera, ale również możliwość relaksu w dobrze urządzonym lokalu. Co za tym idzie zostawi większy napiwek , a w przyszłości powróci do lokalu być może z większą liczbą klientów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Wystrój restauracji równie ważny jak jedzenie
[2020-02-27 12:03 37.47.169.*]
Bardzo ważne są także mniejsze dekoracje w postaci serwetek, obrusów dla restauracji. Te małe detale niejednokrotnie są gwarantem sukcesu oraz zadowalają klientów lokalu. Polecam sklep https://niebieskistolik.pl/, który posiada szeroką ofertę dekoracji sali i stołu dla restauracji. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Najlepsi barmani zjadą do
McDonalds zakończy działalność w
Kulinaria zaczynają odgrywać coraz większą rolę w promocji
Dział aktualności dnia:
Wyjazdy na Sycylię i Korfu tańsze niż przed
Branża turystyczna chce zmiany przepisów dot. certyfikatów
Maroko złagodziło zasady
Europarlament chce przyspieszenia negocjacji akcesyjnych z dwoma popularnymi turystycznie
Starsze aktualności:
Które letnie kierunki najmocniej zmieniają
Cypr wprowadza dodatkowe środki
Po przylocie spoza Schengen będzie można zrobić test na polskim
Wyniki Turystycznych Mistrzostw
Hotelarstwo czeka na pracowników. Konieczne zmiany w sposobie
Brak rąk do pracy daje się we
Sieć a&o testuje elektroniczne bilety na
Nowy dyrektor Nobu Hotel
Czego może się spodziewać krakowska
Wakacje.pl: Ile będą kosztować przyszłoroczne
Na Śląsku powstała nowa Lokalna Organizacja
Rusza konkurs Teraz Polska
Orient Express powróci na
Ile Polacy wydają na bilety lotnicze?
Przewodnik po lokalach przyjaznych gejom posłuży chuliganom?
Wyniki plebiscytu Najlepsza Linia Lotnicza 2010
Mazury - portal kompleksowej informacji turystycznej
Jest pół miliona, w lutym będzie milion
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
OLT Express buduje główną bazę
Niebezpieczna podróż pociągiem
Aer Lingus odrzucił ofertę Ryanaira
Warszawiacy przesiądą się na komunikację miejską
