Turyści uczą się gotować
W ubiegłym roku do Włoch na kursy gotowania wyjechało 800 tysięcy turystów. Podróże połączone z poznawaniem miejscowej kuchni to dynamicznie rozwijająca się część turystyki we Włoszech. Największym zainteresowaniem turystów cieszą się kursy przygotowywania makaronu oraz lodów.
Tylko w zeszłym roku dla przyjezdnych zorganizowano w sumie 18 tysięcy różnych kursów gotowania. Łączne obroty z tego działu turystyki wyniosły 134 miliony euro. W tym roku Włosi chcą przygotować więcej miejsc na kulinarnych kursach, gdyż spodziewają się nawet 900 tysięcy uczestników. Specjaliści szacują, że obroty z tej branży wyniosą 160 milionów euro. Ludzie przyjeżdżają do Włoch jako turyści a wyjeżdżają jako znawcy włoskiej kuchni.
W kursach biorą udział głównie turyści z takich krajów jak Chiny, Rosja, Iran czy Brazylia. Wśród uczestników znajdują się gospodynie domowe, całe rodziny z dziećmi oraz osoby, które chcą założyć własne lokale gastronomiczne specjalizujące się w kuchni włoskiej.
Najwięcej osób bierze udział w kursach organizowanych w rejonach Toskanii, Umbrii oraz Emilii-Romanii. Miejsca te są znane z bardzo dobrej kuchni. Uczestnicy poznają tajniki prostych dań jaki potraw regionalnych. Ogromną popularnością cieszą się też kursy przygotowania lodów.
W programie kursów znajduje się nie tylko praca w kuchni ale również liczne degustacje posiłków oraz napoi. Uczestnicy mogą brać udział w spotkaniach z restauratorami oraz producentami włoskich produktów. W Rzymie włoscy nauczyciele prowadzą swych uczniów na słynny targ owoców i warzyw na Campo dei Fiori, gdzie uczą ich wyboru składników.
Intensywny kurs gotowania, który trwa pół dnia to wydatek rzędu 75 euro od osoby. Całodzienny kurs kosztuje 115 euro a cena 11-dniowego szkolenia pod okiem szefów kuchni sięga 2 tysięcy euro.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział atrakcje turystyczne:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Wakacje na własną rękę - nowy trend?
Nowy prom na trasie Gdynia-Karlskrona
Qatar Airways na nowym lotnisku
Kraków na rosyjskich billboardach
To coś więcej niż tylko zabytki
Szef fast foodów krytykuje brytyjskie jedzenie
Biura informują klientów o bezkosztowych zmianach destynacji
Iceland Express wznawia rejsy do Warszawy
Strajk pracowników Przewozów Regionalnych
Popularność piwa ciągle wzrasta
Tydzień do otwarcia Termy Bania w Białce Tatrzańskiej
Znamy najlepszy hotel w Wielkopolsce
Zakopane: turyści dopisali w Wielkanoc
Spółka składa skargę do Trybunału Konstytucyjnego
Wycieczki w czerwcu - gdzie taniej, gdzie drożej?
Linie easyJet podają półroczne wyniki
Informacje turystyczne jedyne w Polsce
Iberiada- przeczytaj zanim pojedziesz!