Ogłoszenia
Ogłoszenia
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
Sommelier na wagę złota
Restauracja Sunlight angelo Hotel w Katowicach ma teraz w ofercie usługi sommeliera. Goście obiektu mogą poradzić się specjalisty, jak smacznie i z gustem dobrać wino do posiłku.
Przez lata utarła się zasada, że czerwone wino podajemy do czerwonego mięsa, białe do białych mięs i ryb, natomiast słodkie do deserów. Obecnie liczą się indywidualne gusta i smaki.
Jak podkreśla Dariusz Szalkowski, sommelier restauracji Sunlight - W rzeczywistości nie sam produkt, a jego doprawienie decyduje o doborze wina do posiłku. Z reguły uwzględnia się jedną z dwóch zasad: podobieństwa albo kontrastu. Najważniejsze, żeby całość była harmonijna, również z upodobaniami gościa.
Nowa karta win restauracji Sunlight hotelu angelo Katowice wzbogacona została o kilka gatunków win, z różnych stron świata.
Kompozycje potraw również zostały przygotowane ściśle pod okiem sommeliera Dariusza Szalkowskiego, tak aby połączenie dań z królewskim trunkiem odpowiadało najbardziej wysublimowanym smakoszom.
Sommelier to enolog i psycholog w jednej osobie. Nie ma jednej recepty na stworzenie udanej harmonii między daniem, a trunkiem. - Sommelier musi posiadać szeroką wiedzę enologiczną, ale również być dobrym psychologiem - mówi Szalkowski. - Każdy z gości ma odmienne preferencje, dlatego dopiero po rozmowie z nim i poznaniu wybranego menu, mogę zaproponować dobór wina.
Dariusz Szalkowski w gastronomii jest już od szesnastu lat, z czego od dziesięciu pracuje jako sommelier. Studiował tajniki uprawy winorośli i metody produkcji i przechowywania win na Universite du Vin we Francji oraz podczas licznych kursów i szkoleń organizowanych m.in. Stowarzyszenia Sommelierów w Austrii, Dom Win Węgierskich w Budapeszcie czy też Wine & Spirit Trust. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
Nowy kierunek dla pracujących w branży turystycznej
Lufthansa chce porozumienia z Air China
Na czas strajku kolejarzy PKP Intercity honoruje bilety Przewozów Regionalnych
Opole: darmowe szkolenie dla gastronomii
Łódź: statystyki ruchu pasażerskiego za czerwiec
Emirates oferuje udogodnienia dla niewidomych
Nieoczekiwany finał hotelowej randki
Kolejarze zastrajkują we wtorek
Ełk: nawet 5 lat więzienia za zdemolowanie hotelu
Wiosenne porządki w beskidzkich kolejach linowych
Nowość na mapie połączeń dla narciarzy
Kto przewiózł najwięcej pasażerów?
