Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Co dusi polską gastronomię?
Ryzyko własnego biznesu, nie tylko gastronomicznego w dzisiejszych czasach rośnie. Kryzys na rynku finansowym poważnie dotknął polską branżę gastronomiczną. Właściciele i menedżerowie lokali skarżą się na spadek obrotów w porównaniu do miesięcy wakacyjnych. Co gorsze, kryzys w branży dotyka także znane i popularne lokale.
Obroty w lokalach gastronomicznych spadają - skarżą się restauratorzy. Ludzie w dobie kryzysu rezygnują z takich udogodnień jak wieczorne wyjścia do restauracji, czy kawa w porze lunchu. Gazeta Wyborcza zapytała sześciu gastronomików ze Szczecina o sprzedaż usług, wszyscy zgodnie przyznali, że to ich najgorszy rok.
Prawda jest taka, że obroty, w niektórych lokalach spadły nawet o 40 proc. Przedsiębiorcy załamują ręce, jak mówią nie mogą w nieskończoność dawać rabatów, albo kogoś stać na wyjście do restauracji albo nie - mówią. Niestety liczba potencjalnych klientów spada w zatrważającym tempie.
W dobie kryzysu na pewno łatwiej jest utrzymać się restauracjom w topowych lokalizacjach oraz sieciówkom. Mniejsze lokale i te na uboczu zaciskają pasa. Wysokość przeciętnego rachunku znacznie spadła.
W większych miastach gwoździem do trumny dla wielu restauracji okazało się wyznaczenie stref płatnego parkowania. Klienci kalkulują i wychodzą z założenia, że to się nie opłaca.
Restauratorzy skarżą się też na braki w wykształceniu potencjalnych pracowników. Na rozmowy przychodzą coraz mniej kompetentni ludzie, co psuje wizerunek branży. Innym problemem jest rosnąca konkurencja, to prawda, że liczba lokali różnej maści wyrosła w ostatnim czasie jak grzyby po deszczu. Według ekspertów gastronomia do najłatwiejszych branż nie należy. Niestety wielu jest zdania, że to łatwy pieniądz - Godzą się na wysokie czynsze i szybko padają - mówi jeden z przedsiębiorców.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Gastronomia: Dużym kryzys niestraszny
[2012-10-10 22:26 80.52.226.*]
teraz Hiszpanie bedą pracować w Polsce - im się wreszcie opłaca, bo Polakom - nic się nie opłaca.
Bo nawet nie umieją liczyć. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział centra informacji i promocji:
W Polsce podróże są
a&o Hostels promuje turystykę młodzieżową w
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Vienna International podsumowuje rok
Zabójcze pułapki na szlaku turystycznym
Grecja popularniejsza od Egiptu?
Travelplanet.pl najlepszym sklepem internetowym
Opłata "z góry" bez uprzedzenia - czy to fair?
Prestiżowe biuro agencyjne zatrudni prezentera oferty turyst
Przewoźnik pojechał ostro z promocją?
Oferta PKP Intercity dla klientów OLT Express
Triada poszerza ofertę o bilety lotnicze
Jak się wiedzie hotelarzom po Euro?
Nowy punkt na kawowej mapie Gdyni
Co zrobić, by klient powrócił do hotelu?
Dziedzictwo Kulinarne w zachodniopomorskim
Brakuje równowagi na rynku turystycznym?
Gdzie klienci szukają informacji o hotelach
Rankingi restauracji znów budzą kontrowersje
Porty lotnicze powalczą o pasażerów?
Jak niczego nieświadomi turyści przewozili narkotyki
Ryanair rozwija połączenia z Gdańska
statki na rzece Bug w Serpelicach
