Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Zobacz także
Enoturystyka rozwija się w Polsce
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na pokład
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu krótkoterminowego
Turcja chwali się wynikami za 2023 rok
TSUE:Pasażerowie mają prawo do odszkodowania, nawet jeśli nie stawili się na odprawę
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Krakowskie stowarzyszenie Manko, będące organizatorem wcześniejszej kampanii społecznej "Lokal bez Papierosa", sprawdziło w 100 krakowskich lokalach gastronomicznych i rozrywkowych, jak funkcjonuje zakaz palenia. Niestety jak się okazało nie wszyscy nowego zakazu przestrzegają. Są natomiast plusy - więcej miejsc pozornie wolnych od dymu, brak prorokowanych strat finansowych.
Wejście nowego prawa w życie wymusiło na właścicielach lokalów wprowadzenie na ich terenie całkowitego zakazu palenia. Wyjątek stanowiły lokale z więcej niż jedną salą - w takim przypadku należało jedną z nich wydzielić dla palących klientów.
W Krakowie zakaz palenia przyjął się szybko i raczej skutecznie. Właściciele aż 69 proc. z monitorowanych lokali gastronomicznych i rozrywkowych zdecydowali się na bezwarunkowe wprowadzenie całkowitego zakazu palenia, 30 proc. wyznaczyło salę dla palących, a jedynie 1 proc. zdecydował się na urządzenie palarni.
Raport opublikowany przez stowarzyszenie Manko pokazuje, że przestrzeganie zakazu palenia zarówno przez klientów lokali, jak i przez samych właścicieli pozostawia wiele do życzenia. Naruszenie przepisów zaobserwowano w 30% lokali , były to m.in. brak oznakowania lokalu (ponad połowa uchybień), niedostosowanie lokalu do wymogów ustawy (co drugi lokal) oraz zezwalanie na palenie w miejscach objętych zakazem, popielniczki na stołach itd. (co dziesiąty).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Weekend za pół ceny w Zakopanem
Autobusy z Białegostoku do Druskienik na Litwie
Turkish Airlines żywo zainteresowane polskim rynkiem lotniczym
Airbus otrzymał od AirAsia zamówienie warte 9,4 mld dolarów
Problemy z opłatami przy rezerwacji biletów
Pasażerka żąda 1 mln dolarów odszkodowania od Aer Lingus
Bilety autokarowe sprzedają się jak świeże bułeczki
Uwaga kierowcy: Wzmożone kontrole na drogach
Rodzina ibis Styles powiększa się
W 80 proc. dookoła obłożenia Twojego Hotelu