Ogłoszenia
Ogłoszenia
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- SPECJALISTA DS ORGANIZACJI imprez turystycznych
- JUNIOR PRODUCT MANAGER Kraków, hybrydowo, zdalnie
- ORIENT TRAVEL - PRACOWNIK DZIAŁU AGENCYJNEGO
- Kierownik biura agencyjnego, Warszawa Bemowo
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista / tka ds. organizacji imprez...
- Specjalista ds. Turystyki - Pruszcz Gdański/Gdańsk
- BP ITAKA - ŁÓDŹ - Specjalista ds....
- Biuro Misja Travel szuka pilotów
![](/plk/dodaj_ogloszenie_yellow.gif)
![kuchnia, gastronomia, turystyka gastronomiczna, pasticada, orehnjaca, fritule, gołąbki](https://turinfo.pl/zdjecia/32000_973_45709_54570.jpg)
Jakie świąteczne przysmaki jadają Chorwaci?
Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. A jakie bożonarodzeniowe przysmaki jada się w Chorwacji?
Fritule - kulinarny przysmak z Dalmacji
Fritule, jak nazywają go mieszkańcy Dalmacji, najbardziej przypomina niewielkich rozmiarów pączka, zwykle nasączonego brandy i wypełnionego tradycyjnym świątecznym nadzieniem. W okresie Świąt Bożego Narodzenia ten smakołyk znajduje się na każdym świątecznym targu i w prawie każdym chorwackim domu.
Pašticada - krzepiąca potrawa z Dalmacji
Pašticadę przygotowuje się zwykle na Święta Bożego Narodzenia lub na noworoczny obiad. Aromatyczne połączenie wołowiny, warzyw i przypraw wynagrodzi czas spędzony na przygotowaniu tego tradycyjnego dalmackiego przysmaku, miło drażniąc nozdrza i rozbudzając apetyt. Pašticada najlepiej komponuje się z makaronem domowej roboty lub kopytkami, a także dobrym czerwonym winem. Tę smakowitą potrawę można przygotować na wiele sposobów i jedynie od naszych kubków smakowych zależy, który z nich wybierzemy.
Orehnjača - smakowe doznania ze Slawonii
Choć trudno wymówić nazwę tego przysmaku, jest to po prostu smakowita rolada z orzechami włoskimi, jedzona w czasie wielu chorwackich świąt, a więc także w okresie Bożego Narodzenia. Orehnjača najlepiej smakuje z kawa.
Bakalar - aromatyczna potrawa z Istrii
Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji są nie do pomyślenia bez prezentów pod choinką i potrawy zwanej bakalar, której podstawą jest suszony dorsz. Gulasz z suszonego dorsza tyleż łatwo przyrządzić co zachwycić się jego smakiem. Dorsza zwyczajowo sprowadza się z Norwegii, jednak na Istrii bakalar przygotowuje się w trochę inny sposób, gdyż za jego podstawę służy tak zwany dorsz na biało. Ryba odznacza się wówczas łagodnym smakiem i jest ususzona na sposób tradycyjny. Bakalar najlepiej smakuje z ziemniakami i zwykle jest głównym daniem wieczerzy wigilijnej.
Kroštule - tradycyjne istriańskie słodkości z ciasta francuskiego
Istriańskie Kroštule to powszechnie uwielbiany bożonarodzeniowy przysmak z francuskiego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. Kroi się je w cienkie paski, następnie składa w kokardki, smaży w głębokim tłuszczu na złocisty odcień, a na koniec posypuje cukrem pudrem.
Indyk z mlinci - specjał Zagrzebia i Zagorje
Tej tradycyjnej potrawy będzie można spróbować w okresie Świąt Bożego Narodzenia odwiedzając Zagrzeb lub jego okolice. Indyk jest tam uwielbianą przez wszystkich tradycyjną potrawą przygotowywaną niemal w każdym domu. Według tradycyjnego przepisu, sowicie posolonego indyka wstawia się do piekarnika i piecze w sosie własnym przez około 3 godziny - to najtrudniejsza część przygotowań tej potrawy. Następnie trzeba zabrać się za przygotowanie mlinci, cienkich placków, które przyrządza się z mąki, soli i wody.
Sarma - chorwackie gołąbki
Sarma to potrawa, która pozwala przetrwać chłodne zimowe dni i jest tym, co przychodzi Chorwatowi do głowy w pierwszej kolejności na myśl o Nowym Roku. Robi się ją z mielonego mięsa i ryżu zawiniętych w liść kiszonej kapusty, a następnie gotuje, przeważnie w dużych ilościach. Sarmę można jeść przez kilka następnych dni, niektórzy twierdzą nawet, że upływ czasu jeszcze wzbogaca jej smak.
Poniżej można zapoznać się z przepisami na chorwackie świąteczne specjały
Możesz także pobrać plik: turinfo_20161223_przepisy_na_dania_z_region_w_chorwacji.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Renesans gastronomii na Pomorzu
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Dział dla turystów:
Miękkie lądowanie byłego prezesa Kraków
KLM przetestuje loty z napędem
Bydgoski hotel wchodzi pod skrzydła Qubus
Starsze aktualności:
POT ponownie chce nagrodzić najlepsze
Grupa eSky liderem w Grecji i na
Coraz więcej rezerwacji dokonywanych za pośrednictwem
Wracają kontrole na granicy ze
Enter Air - wzrost przychodów i
Trybunał Sprawiedliwości rozpatrzył skargę
JW Construction patrzy z optymizmem na rynek
Serwis Booking.com ma problemy na Ukrainie
Departament Stanu ostrzega przed podróżą do Turcji
Wyspy Kanaryjskie promują się jako cel wypraw nurkowych
Unieważniono referendum w sprawie budowy lotniska
Singapore Airlines i Lufthansa będą współpracować
Lufthansa udostępni Wi-Fi na krótkich i średniodystansowych trasach
Ile AmRest przeznaczy na nowe otwarcia?
Wizz Air rozpoczyna loty z Lotniska Olsztyn - Mazury
Samoobsługa na lotnisku w Nicei
Amadeus przejmuje Hotel SystemsPro
Obligacje Orbisu debiutują na Catalyst
Woda w europejskich kąpieliskach ma coraz lepszą jakość
MSZ: Ostrożnie w Arabii Saudyjskiej
Nowa osoba w składzie zarządu Orbis SA
Kobiety coraz chętniej sięgają po mocne alkohole
Gospodarka turystyczna w Polsce
Promocja regionu pomorskiego na rynku chińskim
Dubaj chce przyciągnąć turystów z Polski
Jak zapowiada się sezon jesienno-zimowy w branży winiarskiej?