TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Forum grupa: Gastronomia

Warszawa: restauratorzy obsługują tylko klientów, którzy kupują więcej?

Data wysłania: 2009-07-30 09:55 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Warszawskie restauracje, które udostępniają gościom również letnie ogródki starają się wprowadzać nowe zasady, pozwalają restauratorom na zwiększenie zysku z każdego stolika.

Sposób stołecznych restauratorów jest prosty - wystarczy podnieść średnią wartość pojedynczego zamówienia, by przy niezmiennej liczbie gości odnotować wyższe przychody. Aby to zrobić sposoby są dwa - można zachęcać gości do kupowania więcej, lub zniechęcać do korzystania z usług restauracji klientów, którzy najprawdopodobniej zamówią mało.

Sytuacja taka ma miejsce m.in. w Warszawie, gdzie właściciel jednej z restauracji nakazał kelnerom zachęcać do stołowania się tylko tych klientów, którzy zadeklarują zjedzenie obiadu. Osoby zainteresowane tylko wypiciem kawy, herbaty czy też piwa są w lokalu niechętnie widziane. Średnio, klienci powinni zostawiać w restauracji co najmniej niż 50 zł na osobę.

Restaurator poniekąd absurdalny pomysł tłumaczy tym, że woli jest mieć 3 stoliki puste niż wszystkie zajęte przez studentów, którzy piją jedno piwo cały dzień.

Taka sytuacja przez klientów oceniana jest jako niedopuszczalna, ale według prawa, każdy lokal może swobodnie ustalać zasady które mu pasują.

    • Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad 

      [2009-07-30 09:55 89.171.45.*]

      Głupota....Każda osoba w restauracji to Gość...
      Poza tym nie raz się zdarza tak, że osoba przychodzi do restauracji tylko na kawę/piwo i ogląda co się dzieje w niej dzieje, ponieważ chce np. za tydzień zrobić w tej samej restauracji przyjęcie firmowe czy dla znajomych...
      Ogląda wystrój, pracę kelnerów itd.Takim zachowaniem restaurator zniechęca Gości dzięki czemu potencjalny klient zrobi przyjęcie w restauracji obok....
      Zamiast zainwestować i nauczyć personel jak mają polecać, sprzedawać jedzenie i wino lepiej "segregować" Gości...Baaaaaaardzo mądre podejście.   odpowiedz »

    • Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad 

      [2009-07-30 15:12 198.102.219.*]

      Brzmi jak wyssane z palca, ale ... przetestuję   odpowiedz »

    • Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad 

      [2009-07-30 16:24 83.20.53.*]

      Trzeba wywiesic kartkę "obsługujemy tylko w krawatach. Klient w krawacie jest mniej awanturujący się". ;)   odpowiedz »

      • Nie można tylko wypić kawy, trzeba zjeść obiad 

        [2009-07-31 11:37 83.15.101.*]

        I obowiaząkowo kawa i WZetka.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję