TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Forum grupa: Transport

Góralski pociąg Zakopane - Sopot wypromuje oba kurorty

Data wysłania: 2008-04-29 23:36 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Dwa miasta położone na dwóch biegunach Polski - Zakopane i Sopot podpisały umowę o współpracy turystycznej. Współpraca ma dotyczyć wspólnej promocji regionów w całym kraju.

W ramach pierwszej akcji promocyjnej w pociągach Intercity Zakopane - Sopot będzie można zjeść góralskie przysmaki oraz dowiedzieć się o atrakcjach turystycznych obu miast. Inauguracyjny góralski pociąg wyruszy z Zakopanego do Sopotu 9 maja.

W wagonach Intercity podróżni będą otrzymywać materiały promocyjne, o tym, co ich czeka nad morzem, a jadący w góry znajdą oferty z rejonu Podhala. Władze Zakopanego chcą, aby regionalne przysmaki, jak oscypek, były serwowane w barku w pociągu.

Do góralskiego pociągu będzie doczepiona specjalna salonka. W niej podróżni znajdą wszystko co pod Tatrami najlepsze - góralską muzykę, jedzenie i wiele niespodzianek. Górale pojadą do Sopotu, aby tam 10 maja uczestniczyć w oficjalnej inauguracji sezonu turystycznego nad Bałtykiem.

Zakopane i Sopot chcą nadal uchodzić za turystyczne stolice Polski, a współpraca ma im to umożliwić - powiedział Jacek Karnowski, prezydent Sopotu.

    • Zakopane i Sopot będą się wspólnie promować 

      [2008-04-29 23:36 84.10.244.*]

      Jeśli górale serwować będą oscypki, to może Sopot i reszta Trójmiasta zrewanżuje się kababem?
      Ostatnio będac w Gdańsku ze zdumieniem patrzyłem, iż na jedno miejsce, gdzie rybkę zjeść można, przypada 365 miejsc sprzedaży kebabu. Wyjechałem "o suchym pysku", bo na hotdogi i KFC też nie mam ochoty. Zdaje się, iż naprzeciw gdańskiego dworca była krewetka - lecz jako kino
      A pomysleć, iż jakiś skromny barek przyklejony do dworca we Wrocławiu poleca świeże i gorące ślimaki...
      Na Mazurach niedawno polecano mi "prawdziwe węgorze"
      - Co to znaczy?
      - Bo inni serwują sprowadzane z Chin...
      Ja wędrując po Polsce i innych krajach nawet nie pytam, z czego to zrobione, lecz zaglądam w knajpkach tubylcom w talerze - a czasem do kuchni.
      I boję się namiastek z kuchniami regionalnymi, jakimiś "flakami po warszawsku" z Sanoka czy Santoka...
      Wiedeńskiego sznycla z modyfikowanej soji pochodzacej z pól naftowych Teksasu...
      Dlatego ta skłonność do lokalnych knajpek. Więc nie pamiętam nazwy wioski, w węgierskich Górach Bukowych - z bograczem, którego smak dalej mam na języku. Także po latach - ryb i skorupiaków, które wybieraliśmy z basenu w wiosce na tureckiej Rivierze. Kolega wyemigrował potem, i naciął się w drogiej restauracji, gdzie też rybe pokazał palcem w akwarium. I słysząc, że to tylko ekran...   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję