Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot 22-26 września 2025 - Londyn (grupa szkolna)
- Specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. Turystyki Warszawa Bielany
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- Usługi przewodnika miejskiego i pilota wycieczek
- Pilot Medjugorie, 24-30.09.2025
- Rezydent Hotelowy - Rynek NIEMIECKI - Grecja
- Customer Service w Turcji
- Przewodnik po Pradze
- Specjalista ds. turystyki Warszawa


Kto został najlepszym baristą Costa Coffee w Europie?
Po dwóch dniach intensywnych zmagań w ramach Finału Europy Mistrzostw Barista of The Year 2016 organizowanych przez Costa Coffee wyłoniono zwycięzców.
Zawody na szczeblu europejskim odbywały się po raz drugi w Warszawie. W Finale Europy Mistrzostw Barista of The Year 2016 zmierzyło się 12 najlepszych baristów Costa Coffee z 11 krajów, w tym dwoje z Polski - Wojtek Stępień z Krakowa oraz Monika Poleniewicz z warszawskiej kawiarni Złote Tarasy.
Zwyciężył barista z Malty - Daniel Attard i tym samym zdobył tytuł Barista of the Year 2016 w Europejskim Finale Mistrzostw. Już w styczniu zmierzy się z najlepszymi baristami Costa Coffee z całego świata na szczeblu globalnym konkursu. Wicemistrzostwo w konkursie wywalczyła Monika Poleniewicz z Warszawy, a trzecie miejsce zajęła Ieva Stepanowa z Łotwy. W kategorii "Drink Specjalny" wygrał Wojtek Stępień z Krakowa.
Przede wszystkim serdecznie gratuluję wszystkim uczestnikom tegorocznych Mistrzostw Barista of The Year. Jestem dumny z Moniki i Wojtka, ponieważ to utalentowani, pełni pasji młodzi adepci sztuki baristycznej, którzy ciężko pracowali na te wyróżnienia. To właśnie determinacja, wiara w siebie i praktyka czynią ich mistrzami, niezależnie od tytułu. Głęboko wierzę, że wciąż będą się tak fantastycznie rozwijać i jeszcze nie raz udowodnią nam swój niewątpliwy talent - mówi Andrzej Jackiewicz, Dyrektor Zarządzający Costa Coffee Polska.
Podczas Europejskiego Finału Mistrzostw Barista of the Year 2016 w Warszawie swoje umiejętności i pomysły podania kawy zawodnicy prezentowali w dwóch konkurencjach. Pierwsza o nazwie Espresso Race polegała na przygotowaniu jak największej liczby Espresso, zgodnych ze standardami sieci kawiarni. Na to zadanie zawodnicy mieli 2 minuty. Druga konkurencja - Drink Dowolny - to twórcze eksperymentowanie z technikami, narzędziami i finalnie - smakiem kawy. W ciągu 10 minut zawodnicy musieli przygotować dwa drinki według własnej receptury, które podkreślały i uwydatniały aromaty legendarnej mieszanki Mocha Italia. Ta konkurencja wymagała od baristów kreatywności, poczucia smaku i estetyki, jak też odpowiedniej prezentacji swoich pomysłów.
Zależało nam, aby w Mistrzostwach Barista of the Year 2016 szukać technicznej doskonałości. Dlatego też kandydaci byli oceniani w dwóch obszarach: technicznym i sensorycznym. Oznacza to, że umiejętności uczestników w ramach każdego zadania były weryfikowane przez dwóch różnych oceniających. Sędziowie techniczni oceniali wszystkie obszary przygotowania napojów, a sędziowie sensoryczni bacznie przyglądali się wyglądowi oraz smakowi napojów. Do nich także należała ocena elementów osobowości poszczególnych finalistów - komentuje Kamil Gaszewski, Beverage Category Coordinator, Costa Coffee Polska, sędzia w Mistrzostwach Barista of The Year 2016.
W najbardziej twórczej i widowiskowej kategorii "Drink Specjalny" zwyciężył barista Costa Coffee z Krakowa - Wojtek Stępień. Wojtek eksperymentował z kawą i podczas konkursu przygotował kompozycję skróconego espresso - cortissimo z dodatkiem bezalkoholowego piwa, mango i przyprawy chilli.
Ogromnie cieszę się z wygranej - zwycięstwo w kategorii "Drink Specjalny" to dla mnie duże wyróżnienie. Chciałem pokazać, że warto wyjść poza schemat i łączyć smaki, które z pozoru do siebie nie pasują. A przecież połączenie kawy i piwa to najnowszy trend w sztuce barmańskiej! Warto czerpać inspirację z różnych źródeł i wykorzystać ją potem we własnych działaniach. Ogromne brawa dla wszystkich finalistów, a w szczególności dla Moniki - komentuje Wojciech Stępień.
Drugie miejsce w europejskim finale konkursu wywalczyła Monika Poleniewicz z warszawskiej kawiarni Costa Coffee w Złotych Tarasach.Wicemistrzostwo to dla mnie dopiero przedsmak tego, co może wydarzyć się za rok. Udział w konkursie dał mi dużo motywacji do intensywnych treningów, doskonalenia swoich kompetencji i szeroko zakrojonego eksperymentowania z dodatkami, które uwydatniają aromat mieszanki Mocha Italia. Cieszę się z sukcesu Wojtka i gratuluję mu z całego serca - mówi Monika Poleniewicz.
Monika Poleniewicz i Wojtek Stępień zmierzyli się także w Krajowym Finale Mistrzostw Barista of the Year 2016. W czerwcu to właśnie Wojtek został zwycięzcą konkursu, a Monika wywalczyła wówczas wicemistrzostwo.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Starsze aktualności:
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Zakończyła się konferencja Nowe Trendy w Turystyce 2015
Udany tydzień sprzedaży w biurach podróży
Spore wzrosty cen przelotów w tanich liniach
Grzane wino nie tylko na święta
Czerwcowe statystyki linii easyJet i Ryanair
Nowoczesne pociągi Kolei Małopolskich wyjadą na tory
TUI daje rabaty nie tylko na swoje produkty?!
Niedźwiedzica zaatakowała turystę
Paweł Niewiadomski ponownie wybrany na prezesa PIT
Emirates otworzy nowe połączenie z Dubaju do Kapsztadu
Redakcja czasopisma `Folia Turistica`nagrodziła najlepsze artykuły roku
Sindbad przewoźnikiem Mistrzostw Europy w Piłce Ręcznej
Więcej turystów odwiedziło czeskie pałace
Jakie propozycje szykują organizatorzy Tour Salonu?
Czy wynik wyborów prezydenckich w USA wpłynął na zainteresowanie lotami?
DZT o wynikach niemieckiej turystyki przyjazdowej
Na polski rynek wchodzi nowy serwis wypożyczalni samochodów
MSZ ostrzega przed zagrożeniem porwaniami
Gault&Millau wyróżnił polskie restauracje
Uzdrowisko Solec Zdrój - Strefa sanatoryjna A - 10 000 m2 te