TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny

Polska Organizacja Turystyczna rozpoczyna nabór do jubileuszowej XX edycji konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny. Do 22 września potrwa etap regionalny, zaś laureatów poznamy pod koniec listopada 2023 roku podczas uroczystej gali.


Polska Organizacja Turystyczna wraz z regionalnymi organizacjami turystycznymi od 20 lat realizuje konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny, którego celem jest podnoszenie jakości oraz konkurencyjności oferty turystycznej poprzez kreowanie atrakcyjnych i innowacyjnych produktów turystycznych.

Certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej to najważniejsza nagroda w branży. Stanowi ona rekomendację i gwarancję usług na najwyższym poziomie. Podnosi rangę produktu turystycznego, wzmacnia jego pozycję w ofertach dla klientów, dzięki czemu dany produkt staje się rozpoznawalny w całym kraju, a nawet za granicą.

Certyfikaty POT przyznawane są produktom turystycznym, które należą do jednej z następujących kategorii: wydarzenie cykliczne, pakiet usług turystycznych - impreza turystyczna, obiekt, szlak, miejsce - obszar. Produkty turystyczne zgłoszone do konkursu ubiegają się o kilka rodzajów Certyfikatów.

Tegoroczna edycja Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny - Certyfikat POT jest o tyle wyjątkowa, że świętujemy jubileusz jego 20-lecia. Przez te dwie dekady katalog miejsc wyróżniających się pod względem jakości i atrakcyjności stale poszerzał się o nowe, dopasowane do potrzeb oraz oczekiwań turystów produkty. Laureaci konkursu poprzez wsparcie promocyjne podnoszą konkurencyjność i przyczyniają się do kreowania nowych sposobów na spędzenie wolnego czasu wśród Polaków mówi wiceminister sportu i turystyki Andrzej Gut-Mostowy.

Najbardziej prestiżowym, którego wybór wzbudza najwięcej emocji, jest Złoty Certyfikat. Może go otrzymać produkt turystyczny za wyjątkowy rozwój swojej działalności, nie wcześniej niż po upływie trzech lat od daty otrzymania Certyfikatu POT. Nową kategorią jest Turystyczne Odkrycie Roku, które Kapituła konkursowa przyzna nowym, posiadającym duży potencjał produktom turystycznym funkcjonującym na rynku nie krócej niż dwa lata.

Miejsca uhonorowane Certyfikatem POT, których obecnie jest prawie 300, od 20 lat stanowią drogowskaz dla turystów świadomych swoich potrzeb i oczekiwań wobec atrakcji turystycznych. Na przestrzeni lat konkurs zmieniał swój kształt, lecz jego cel pozostawał niezmienny - docenianie produktów innowacyjnych, nietuzinkowych, gwarantujących najwyższy poziom przeżyć. W tej edycji postanowiliśmy dodać kolejną kategorię, aby wyróżnić świeże inicjatywy o wysokim potencjale przyznaje prezes POT Rafał Szmytke.

Wszystkie certyfikowane produkty turystyczne będą objęte programem promocyjnym Polskiej Organizacji Turystycznej. Nagrodą dla zdobywcy Złotego Certyfikatu POT jest kampania promocyjna o wartości 200 tys. złotych. O dotychczasowych laureatach konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej można przeczytać na Narodowym Portalu Turystycznym: certyfikaty.polska.travel

Etapy konkursu:
1.            Etap I - regionalny -  do 22 września 2023 roku
2.            Etap II - ogólnopolski - od 25 września do 27 października 2023 roku
3.            Gala wręczenia Certyfikatów POT - 28 listopada 2023 roku
Powyższe terminy w uzasadnionych przypadkach mogą zostać zmienione.

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie konkurs.pot.gov.pl




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
POT Polska Organizacja Turystyczna Najlepszy Produkt Turystyczny Złoty Certyfikat Odkrycie Roku




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję