Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Polska na czerwono, gastronomia tylko na wynos lub z dostawą
Cała Polska trafi do czerwonej strefy - ogłosił premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej. Obostrzenia mają obowiązywać od soboty, 24 października.
Lokale gastronomiczne będą mogły prowadzić sprzedaż tylko na wynos, lub z dostawą. Obostrzenie dla gastronomii jest zaplanowane na razie na 2 tygodnie. Zamknięte zostaną uzdrowiska, które jednak będą mogły dokończyć, już rozpoczęte turnusy. Działalność basenów, parków wodnych i siłowni pozostanie zawieszona. Ograniczona zostanie możliwość spotkań do 5 osób spoza gospodarstwa domowego. Ograniczona zostanie również możliwość przemieszczania się osób w wieku 70+, z wyłączeniem wykonywania czynności zawodowych, zaspokajania niezbędnych potrzeb życia codziennego i uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego. Wydarzenia sportowe w całym kraju będą odbywać się bez udziału publiczności.
Te obostrzenia są poważne, ale liczę też na to, że gospodarka będzie dalej pracować na obrotach szybszych niż wiosną. - mówił Morawiecki. Zapowiedział równocześnie, że przedsiębiorcy, którzy będą musieli zawiesić działalność będą mogli liczyć na rekompensaty. Prezes Rady Ministrów mówił o rekompensatach dla przedsiębiorców z 31 kategorii PKD. Szczegóły mają być podane w przyszłym tygodniu, jednak Premier powiedział, że możliwe jest zarówno bezpośrednie wsparcie, jak i zwolnienia ze składek na ZUS itd. Zobaczymy jednak jak będzie wyglądało to w praktyce, ponieważ dotychczasowe doświadczenia wskazują na to, że pomoc po raz kolejny może zostać obłożona takimi warunkami, które będzie w stanie spełnić niewielka część potrzebujących przedsiębiorców.
Na pytanie o dane potwierdzające konieczność zamykania gastronomi, prof. Andrzej Horban odpowiedział, że wprawdzie nie są prowadzone takie badania, ale ponieważ po weselach odnotowywano wzrost zachorowań to należy zamknąć gastronomię.
Tymczasem Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego apeluje o wyjęcie spod zakazu hotelowej gastronomii. Z doniesień medialnych dowiedzieliśmy się, że może zostać wprowadzony zakaz działalności restauracji i barów na terenie Polski, włączając w to gastronomię hotelową. Pozwalamy sobie powtórzyć naszą argumentację z pisma wysłanego do Pana w dniu 30.04.br., w którym zwracaliśmy uwagę, że: "...bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy zachowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń, niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem." Po półrocznym okresie funkcjonowania w zaostrzonym reżimie sanitarnym hotele wyspecjalizowały się w bezpiecznej obsłudze gastronomicznej, bez której funkcjonowanie naszych obiektów jest ułomne. Powszechnie zostały wdrożone standardy sanitarne opracowane przez IGHP, Ministerstwo Rozwoju, GIS i POT. Frekwencja obecnie we wszystkich hotelach jest tak niewielka, że nie ma niebezpieczeństwa naruszenia wymaganego dystansu społecznego w restauracjach hotelowych.Apelujemy do Pana Premiera o uwzględnienie naszego postulatu, który służy zapewnieniu bezpiecznych warunków przebywania poza miejscem zamieszkania - napisał prezes IGHP, Ireneusz Węgłowski.
Nauka w szkołach wyższych, ponadpodstawowych, oraz klasach 4-8 szkół podstawowych będzie odbywać się w trybie zdalnym, a w godzinach 8-16 osoby poniżej 16 roku życia będą mogły przemieszczać się pod opieką dorosłych.
Minister Zdrowia, Adam Niedzielski przekonywał, że w nadchodzącym tygodniu przesądzi się, czy będziemy mieli do czynienia z dalszą wykładniczą eskalacją pandemii, czy zakres wzrostu pandemii się zmieni.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział biura turystyczne:
Enter Air podpisuje rekordową umowę z
Darmowe szkolenia dla branży
Drogie Święta i Sylwester w
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Jakie będą trendy w turystyce po pandemii?
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora turystycznego
Sprzedaż wycieczek wciąż słabsza niż przed rokiem
Travelplanet.pl: Turyści pytają o Turcję i Maltę
FlixBus - naszym konkurentem jest samochód
Ile można zarobić po turystyce?
Corendon Airlines zaoferują więcej kierunków na Lato 2022
Dzieci w samolotach problemem?
Wyjazdy turystyczne nieco tańsze niż przed tygodniem
Sytuacja biznesowa w branży kształtuje się pomyślnie
O odszkodowanie za opóźniony lot będzie można się starać nawet bez karty pokładowej?
Sieć a&o testuje elektroniczne bilety na posiłki
Wicepremier Gowin o luzowaniu obostrzeń
Enter Air podpisuje umowę z Coral Travel
ECTAA: Potrzebne jest prawo chroniące pasażerów linii lotniczych
Prezes Air France-KLM rezygnuje ze stanowiska
Dominikana przedłuża program darmowych ubezpieczeń od COVID-19 dla turystów
