Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Polska na czerwono, gastronomia tylko na wynos lub z dostawą
Cała Polska trafi do czerwonej strefy - ogłosił premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej. Obostrzenia mają obowiązywać od soboty, 24 października.
Lokale gastronomiczne będą mogły prowadzić sprzedaż tylko na wynos, lub z dostawą. Obostrzenie dla gastronomii jest zaplanowane na razie na 2 tygodnie. Zamknięte zostaną uzdrowiska, które jednak będą mogły dokończyć, już rozpoczęte turnusy. Działalność basenów, parków wodnych i siłowni pozostanie zawieszona. Ograniczona zostanie możliwość spotkań do 5 osób spoza gospodarstwa domowego. Ograniczona zostanie również możliwość przemieszczania się osób w wieku 70+, z wyłączeniem wykonywania czynności zawodowych, zaspokajania niezbędnych potrzeb życia codziennego i uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego. Wydarzenia sportowe w całym kraju będą odbywać się bez udziału publiczności.
Te obostrzenia są poważne, ale liczę też na to, że gospodarka będzie dalej pracować na obrotach szybszych niż wiosną. - mówił Morawiecki. Zapowiedział równocześnie, że przedsiębiorcy, którzy będą musieli zawiesić działalność będą mogli liczyć na rekompensaty. Prezes Rady Ministrów mówił o rekompensatach dla przedsiębiorców z 31 kategorii PKD. Szczegóły mają być podane w przyszłym tygodniu, jednak Premier powiedział, że możliwe jest zarówno bezpośrednie wsparcie, jak i zwolnienia ze składek na ZUS itd. Zobaczymy jednak jak będzie wyglądało to w praktyce, ponieważ dotychczasowe doświadczenia wskazują na to, że pomoc po raz kolejny może zostać obłożona takimi warunkami, które będzie w stanie spełnić niewielka część potrzebujących przedsiębiorców.
Na pytanie o dane potwierdzające konieczność zamykania gastronomi, prof. Andrzej Horban odpowiedział, że wprawdzie nie są prowadzone takie badania, ale ponieważ po weselach odnotowywano wzrost zachorowań to należy zamknąć gastronomię.
Tymczasem Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego apeluje o wyjęcie spod zakazu hotelowej gastronomii. Z doniesień medialnych dowiedzieliśmy się, że może zostać wprowadzony zakaz działalności restauracji i barów na terenie Polski, włączając w to gastronomię hotelową. Pozwalamy sobie powtórzyć naszą argumentację z pisma wysłanego do Pana w dniu 30.04.br., w którym zwracaliśmy uwagę, że: "...bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy zachowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń, niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem." Po półrocznym okresie funkcjonowania w zaostrzonym reżimie sanitarnym hotele wyspecjalizowały się w bezpiecznej obsłudze gastronomicznej, bez której funkcjonowanie naszych obiektów jest ułomne. Powszechnie zostały wdrożone standardy sanitarne opracowane przez IGHP, Ministerstwo Rozwoju, GIS i POT. Frekwencja obecnie we wszystkich hotelach jest tak niewielka, że nie ma niebezpieczeństwa naruszenia wymaganego dystansu społecznego w restauracjach hotelowych.Apelujemy do Pana Premiera o uwzględnienie naszego postulatu, który służy zapewnieniu bezpiecznych warunków przebywania poza miejscem zamieszkania - napisał prezes IGHP, Ireneusz Węgłowski.
Nauka w szkołach wyższych, ponadpodstawowych, oraz klasach 4-8 szkół podstawowych będzie odbywać się w trybie zdalnym, a w godzinach 8-16 osoby poniżej 16 roku życia będą mogły przemieszczać się pod opieką dorosłych.
Minister Zdrowia, Adam Niedzielski przekonywał, że w nadchodzącym tygodniu przesądzi się, czy będziemy mieli do czynienia z dalszą wykładniczą eskalacją pandemii, czy zakres wzrostu pandemii się zmieni.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział biura turystyczne:
Ruch turystyczny w Grecji rośnie także
Ostrzeżenie MSZ przed
Starsze aktualności:
LOT wprowadza odroczone
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Jakie będą trendy w turystyce po pandemii?
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora turystycznego
Sprzedaż wycieczek wciąż słabsza niż przed rokiem
Travelplanet.pl: Turyści pytają o Turcję i Maltę
FlixBus - naszym konkurentem jest samochód
Ile można zarobić po turystyce?
Corendon Airlines zaoferują więcej kierunków na Lato 2022
Dzieci w samolotach problemem?
Wyjazdy turystyczne nieco tańsze niż przed tygodniem
Sytuacja biznesowa w branży kształtuje się pomyślnie
O odszkodowanie za opóźniony lot będzie można się starać nawet bez karty pokładowej?
Sieć a&o testuje elektroniczne bilety na posiłki
Wicepremier Gowin o luzowaniu obostrzeń
Enter Air podpisuje umowę z Coral Travel
ECTAA: Potrzebne jest prawo chroniące pasażerów linii lotniczych
Prezes Air France-KLM rezygnuje ze stanowiska
Dominikana przedłuża program darmowych ubezpieczeń od COVID-19 dla turystów
