Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
- GRECJA: REZYDENT
- Specjalista ds. szkoleń i współpracy franczyzowej
Zobacz także
Turystyka 2030: Polacy postawią na biura podróży, technologie i bezpieczeństwo
Gdzie chcieliby polecieć Polacy?
Darmowe szkolenia dla branży turystycznej
Długie weekendy w 2026 zachęcają do podróży
Wzrosty cen w biurach podróży spowalniają
Zakupy Lata 2026 jesienią mogą dać najwyższy zwrot z zainwestowanych pieniędzy
Badanie ARC: Co jemy podczas podróży z dziećmi?
Kierowcy w trakcie podróży niechętnie zbaczają z drogi, aby zjeść posiłek.
Wśród rodzin z dziećmi najpopularniejszym miejscem na zjedzenie posiłku są kawiarnie i bary należące do sieci stacji paliw. Na drugim miejscu plasują się restauracje sieciowe zlokalizowane przy drodze. Tylko co czwarty respondent z tej grupy przyznaje, że zdarza mu się zjechać z trasy, aby zjeść posiłek w restauracji.
Aż 38% respondentów podróżujących z rodziną stara się wybierać takie miejsca na posiłek, w których proponowana jest specjalna oferta dla dzieci z dodatkową atrakcją, np. w postaci zabawki czy gry. To, czym w największym stopniu kierują się rodziny z dziećmi wybierając posiłek to jakość produktów.
W przypadku rodzin z dziećmi często to nie kierowca podejmuje decyzję o postoju i posiłku, a współpasażerowie (48%), szczególnie dzieci. Kierowcy jadący w podróż z rodziną koncentrują się przede wszystkim na skutecznym dotarciu do celu - wolą zjeść w samochodzie niż przedłużać czas jej trwania kolejnym postojem. W związku z tym opcja drive-through stanowi dla nich atrakcyjny aspekt oferty.
Dla kierowców podróżujących z rodziną ważna jest przynależność punktu gastronomicznego do sieci, która oferuje im odpowiednią jakość obsługi i przewidywalność, jeśli chodzi o zamówienie. 41% respondentów ma swoje ulubione miejsca na posiłki, najpopularniejszą wśród nich restauracją sieciową zlokalizowaną przy drodze jest McDonald s - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.
Wśród najczęściej wybieranych posiłków/ napojów w bistro przy stacji są: kawa, herbata, ciepłe napoje (67%), hot-dogi (55%) i zapiekanki (41%). Pełen posiłek dwudaniowy wybiera niemal co trzeci badany (30%), zaś posiłek wegetariański co dziesiąty (12%). Mimo iż również wśród kierowców podróżujących z rodzinami najpopularniejsze w trasie są posiłki typu fast food to jednak częściej niż pozostali kierowcy wybierają oni posiłki wegetariańskie lub wegańskie, świeżo wyciskane soki oraz żywność funkcjonalną.?
"Rodziny z dziećmi wybierając posiłek w trasie szukają rozwiązań po drodze gwarantujących jakość i zachowanie pewnych standardów. Dlatego jedzenie typu fast food ze sprawdzonych miejsc, takich jak bary należące do stacji sieciowych czy restauracje sieciowe typu McDonald s są dla nich idealnym rozwiązaniem. Posiłki w takich miejscach to gwarancja sprawdzonej jakości i świeżości produktów, spełniających określone kryteria. Z pewnością dużo mniejsze obawy mają konsumenci kupując hamburgera w McDonald s, gdzie na wszystkich etapach tworzenia jest zagwarantowana kontrola niż kupując hamburgera w nieznanym miejscu. Z naszych innych badań wynika, że konsumenci w drodze mniejszą wartość przykładają do tego, czy posiłek jest zdrowy i zbilansowany, ważniejsze jest źródło i szybkość podania." - komentuje Sylwia Miszczyk, badaczka z ARC Rynek i Opinia.
Badanie zostało wykonane przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI (ankiety online) na celowej próbie N=1036 kierowców korzystających z posiłków podczas podróży. Zostało zrealizowane w grudniu 2018 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to porażka
Airbnb będzie pobierać opłatę lokalną od turystów
W których krajach Polacy najczęściej potrzebowali pomocy?
Thomas Cook zmniejszy użycie plastiku
Rozporządzenie wprowadzające tzw. kwarantannę narodową opublikowane w Dzienniku Ustaw
Przewoźnik zapłaci za zbyt późne wydanie biletu
problemy z biurem TUI które łamie prawo obowiązujące w RP
Rego-Bis wprowadzi czartery do Bośni i Hercegowiny
Popyt na zagraniczne wakacje wciąż na przyzwoitym poziomie
Wysoka kara dla kierowcy Ubera
Grecy spodziewają się rekordowego obłożenia
Jak zaprezentować ofertę hotelu?
Niebezpieczny system rezerwacyjny
Przewoźnik zmienił zasady przewozu bagażu
Pyszne.pl wprowadza bezkontaktową dostawę
Polska na Maderze 4-tym rynkiem źródłowym
Kto dołączył do Polskich Marek Turystycznych
Blugaria- Zlote Piaski-hotel Golden Beach (potrzebna opinia)
