Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Jak rozliczać refakturowane usługi?
W branży hotelarskiej czy gastronomicznej często zdarza się, że podatnicy odsprzedają zakupione wcześniej usługi noclegowe czy gastronomiczne. Czy w takich sytuacjach, przedsiębiorcy, którzy dokonują refakturowania mają prawo do odliczeń podatkowych?
Odpowiedzi na to pytanie stara się udzielić artykuł zamieszczony na stronie Krajowej Izby Podatkowej. Poniżej publikujemy jego fragmenty.
Zagadnienie refakturowania usług jest unormowane w ustawie o podatku od towarów i usług w art. 8 ust. 2a, zgodnie z którym w przypadku gdy podatnik, działając we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że ten podatnik sam otrzymał i wyświadczył te usługi. Powyższy przepis stanowi implementację do polskiego porządku prawnego art. 28 Dyrektywy Rady 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej, zgodnie z którym, w przypadku, kiedy podatnik działając we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że podatnik ten nabył i wyświadczył te usługi
Z powyższego wynika, że podmiot świadczący (sprzedający) daną usługę nabytą we własnym imieniu, lecz na rzecz osoby trzeciej, traktowany jest najpierw jako usługobiorca, a następnie jako usługodawca tej samej usługi. Przeniesienie ciężaru kosztów na inną osobę winno być potraktowane jako świadczenie usługi w tym samym zakresie. Zatem konsekwencją uznania podatnika biorącego udział w odsprzedaży usługi za świadczącego, jest wystawienie przez niego faktury dokumentującej wyświadczenie tej usługi.
Jedną z niepisanych zasad refakturowania usług, w tym usług noclegowych i gastronomicznych jest to, aby z refakturowanych usług nie korzystał podmiot refakturujący, bądź korzystał z tych usług jedynie w części. Nie powinno się refakturować kosztów tych usług, które podmiot refakturujący wykorzystał do prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.
(...)
Jeśli jednak refakturowane usługi noclegowe lub gastronomiczne związane są ze świadczonymi innymi usługami i stanowią ich uzupełnienie, mając charakter pomocniczy (akcesoryjny), to wysokość stawki podatkowej, która powinna być zastosowana do usług noclegowych lub gastronomicznych jest uzależniona od sposobu opodatkowania (stawki podatkowej) świadczenia podstawowego".
Całość artykułu można przeczytać na stronie www.izbapodatkowa.pl
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział hotele, pensjonaty:
Triverna: rośnie popularność świątecznych
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Powitano najnowocześniejszy samolot świata
Przybywa pasażerów Lufthansa Group
Paulina Wrona w zespole Sound Garden Conference Center
Grupa eholiday.pl wchodzi na rynek zakupów grupowych
Pamiątka po Euro w kołobrzeskim hotelu
OLT Jetair inauguruje loty na nowych trasach krajowych
Otwarcie sezonu turystycznego Województwa Mazowieckiego
Etihad Airways sfinalizował włoską transkację
Weekend majowy. Ile zarobią polscy hotelarze?
