Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
Recepta na sukces najlepszej restauracji na świecie
Od trzech lat, na pierwszym miejscu w rankingu San Pellegrino, obejmującym 50 najlepszych restauracji świata, znajduje się Noma w Kopenhadze. Dziś lokal przyjmuje rezerwacje już na styczeń 2013 roku, gdyż wszystkie terminy do końca roku są już zajęte. Co spowodowało, iż restauracja odniosła tak niebywały sukces?
Restauracja, która zlokalizowana jest na parterze odremontowanego XVIII-wiecznego magazynu na końcu kanału Christianshavn w starej dzielnicy o tej samej nazwie, serwuje między innymi mrówki i sos z pasikoników.
Restaurację prowadzi 34-letni Rene Redzep - kucharz uwielbiający eksperymenty. Obecnie w menu, jakie przygotował dla swoich gości, znajdują się trzy rodzaje mrówek. Podobno bardzo smaczne.
- To tabu. Ludzie byli przerażeni - powiedział Redzep o wprowadzeniu mrówek do menu. Na początku podawano je żywe, jednak kiedy czerwony przewodnik Michelin przyznał restauracji tylko dwie gwiazdki, rozczarowany szef usunął kontrowersyjne danie z karty. Obecnie serwowane są w jednej z przystawek i deserze "Borówki i mrówki", a zespół kucharzy udoskonala danie z grillowanych porów, które wcześniej marynowano w sfermentowanej gęstej paście z połówek żółtego grochu.
- Specjały Nomy będą wykorzystywać procesy bakteryjne i drożdże, które "zmieniają chemiczny skład żywności" - szef kuchni mówi o prowadzonych obecnie doświadczeniach.
Z kolei koniki polne, po poddaniu ich fermentacji, wchodzą w skład dwóch przystawek w postaci sosu przypominającego sos z ryby. Restauracja wędzi również mięso, robi pikle, octy i inne przetwory oraz produkuje własne destylaty alkoholowe.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział dla turystów:
LOT zapowiada nowe połączenia z
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Sąd UE rozpatrzył skargę
7 milionów pasażerów w Pyrzowicach
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Starsze aktualności:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Flatigo ubezpiecza swoich użytkowników
MF w sprawie podatku VAT dla biur podróży
Wzrasta ryzyko w branży turystycznej
DARMOWY E-BOOK "Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych"!
Targi Regiony Turystyczne Na Styku Kultur zapraszają
Europejscy przewoźnicy na krawędzi?
airberlin - większa prowizja dla agentów
Mierzeja Kurońska czeka na turystów
Porty Lotnicze odrabiają straty
Rosja wprowadzi zakaz dla przewoźników z UE?
Pracuja ktos na stanowicku specjalisty w TUI? pilne
