Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Potrzebni wykwalifikowani kucharze i szefowie kuchni
Problem ze znalezienie wykwalifikowanych pracowników ma w Polsce 37 procent pracodawców. Poszukiwani są między innymi kucharze, szefowie kuchni i kierowcy - tak wynika z 7. globalnego badania "Niedobór talentów", które zostało opublikowane przez ManpowerGroup - agencję doradztwa personalnego.
Okazuje się, że w Polsce najtrudniej odnaleźć inżynierów mechaników, elektryków oraz inżynierów lądowych. Drugie miejsce pod tym względem zajmują wykwalifikowani pracownicy fizyczni. Brakuje także: techników, kierowców, wykwalifikowanych pracowników działów IT, szefów kuchni, kucharzy oraz przedstawicieli handlowych. Poszukiwani są również menedżerowie projektów i operatorzy maszyn.
Potencjalni pracownicy, według pracodawców, są często niekompetentni, nie posiadają odpowiednich certyfikatów, doświadczenia i nie znają języków obcych. Źródeł tego zjawiska można doszukiwać się w niedostosowaniu programu nauczania w szkołach do realnych potrzeb rynku pracy. Szkoły zawodowe i techniczne są likwidowane na rzecz liceów. Taka sytuacja może skutkować spadkiem konkurencyjności firm i ograniczeniem ich rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niedobór talentów
[2012-06-27 14:50 80.52.226.*]
a co z bezrobociem w tych kierunkach? odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 08:29 80.54.112.*]
najlepiej polikwidować szkoły zawodowe i w ogóle nie będzie ludzi którzy coś umieją, teraz nawet jak się pralka zepsuje to nie ma fachowców tylko jest tekst typu -" nie da rady naprawić najlepiej kupić nową" odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 10:17 83.238.170.*]
O braku wykształconych kucharzy (i kelnerów, a nie podawczy piwa) wiadomo do lat, branża pisze o tym wszędzie i nic... Takie są efekty teorii, że liczy się wyłącznie dyplom uczelni, a najlepiej dwa lub trzy i tylko taka osoba ma szanse na rynku pracy. Kto za tym stoi i komu to służy ;-) odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Jak przygotować hotelowy pakiet - oto jest pytanie
Wywiad przeszuka maile turystów?
Bagaże polskich turystów utknęły w Brukseli
Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja
Trendy w zarządzaniu podróżami służbowymi
