Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wakacje.pl Warszawa
- sprzedam biuro podróży
- Specjalista ds turystyki - Wejherowo
- Rezydencie, dołącz do Sun & Fun Holidays!
- Travelplanet.pl Bielsko-Biała
- Praca Czechowice Dzedzice
- RAINBOW GNIEZNO - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista ds. Turystyki Travelplanet.pl Gdańsk
- Bydgoszcz - Specjalista ds Turystyki
- Praca w RAINBOW Salon Firmowy Stalowa Wola


Nagrodzono najlepszych szefów kuchni w Polsce
Podczas dorocznej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada 2017 r. we Wrocławiu, miała miejsce premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018. Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce - w pięciu kategoriach. Szefem Roku został Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.
W wydarzeniu pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego Dolnego Śląska i Urzędu Miasta Wrocławia wzięło udział ponad 600 gości, w tym blisko 400 szefów kuchni z całej Polski.
Podczas gali nastąpiło wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.
Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:
- Szef Roku - Witold Iwański, restauracja Aruana (Serock)
- Szef Jutra - Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
- Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
- Młody Talent - Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
- Szef Kuchni Tradycyjnej - Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój)
Szef ROKU 2018 - WITOLD IWAŃSKI, restauracja Aruana, Serock
Kierował restauracjami w najlepszych polskich hotelach. Pracował też w restauracjach nagrodzonych dwiema gwiazdkami Michelin Franzen w Sztokholmie i trzygwiazdkowej Maaemo w Oslo. Na swoim koncie ma już dwa tytuły Gault&Millau - Młody Talent w roku 2015 i Szef Roku Polski Centralnej w 2016 roku. Zdobywca I i II miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w latach 2006 i 2009 oraz I miejsca w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce l'art de la cucina martell w 2006 r. W 2013 r. wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał konkurs Wine&fFood Noble Night, a w 2015 roku został laureatem nagrody Chef de L Avenir przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W codziennej pracy ceni organizację, szacunek i produkt. Uważa, że najlepszym komplementem dla szefa kuchni nie są słowa, ale powracający goście. Dlatego stara się z nimi rozmawiać, pytać o wrażenia. Smaki dań, które kreuje, powstają często najpierw w wyobraźni, a potem dopiero próbuje różnych zestawień produktów i eksperymentuje. To również efekt pracy całego zespołu - wspólnych rozmów, dzielenia się doświadczeniem.
Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! - podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Polsce.
Podczas gali miała też premierę IV edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.
Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP - polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu - dodaje Justyna Adamczyk.
Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Potem wyśmienici szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej sześciu epok, od średniowiecza po współczesność, przygotowując dla gości inspirowane daną epoką dania, serwowane przy specjalnie dobranym pokazie, muzyce i aranżacjach. Podróż przez epoki obejmowała:
- średniowiecze - dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
- barok - tu królował Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III
w Wilanowie; - klasycyzm - desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni;
- romantyzm - za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
- dwudziestolecie międzywojenne - dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jatka we Wrocławiu;
- współczesność - tam niezwykłe dania wyszły spod ręki Szefa Roku - Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.
Doroczna gala Gault&Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i podsumowaniem całorocznej pracy redakcji Żółtego Przewodnika. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się Gault&Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni, podczas których mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę o produktach, technikach i sposobach prowadzenia restauracji na dobrym poziomie. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika, angażowała się w wiele kulinarnych wydarzeń, a anonimowi inspektorzy Gault&Millau przemierzali Polskę sprawdzając restauracje, które były opisane w poprzednich edycjach przewodnika i wyszukując nowe miejsca i produkty regionalne. Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce.
Komentarze
Jak wyglądało funkcjonowanie branży turystycznej według nowych przepisów? Rozmawiano o tym podczas zorganizowanej przez Ministerstwo Sportu i Turystyki konferencji "Ustawa o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych -...
Brytyjskie biuro podróży ogłasza zaprzestanie działalności. Urząd ds. Lotnictwa Cywilnego w Wielkiej Brytanii rozpoczął sprowadzanie 150 tys. klientów do kraju. Thomas Cook ogłosił niewypłacalność po spotkaniu z interesariuszami, którzy mieli pomóc...
Tagi:
Komentarze:
Najlepsi szefowie roku
[2017-11-29 18:03 80.52.226.*]
Gratulacje nagrodzonym! a nam - smacznego! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Makarun otwiera lokal poza
Sfinks: lepsze przychody, gorszy wynik
Starsze aktualności:
Francja nałoży podatek ekologiczny na bilety
Rośnie liczba turystów w
Na wiodących kierunkach drożej niż przed
Ile kosztuje słabe zabezpieczenie danych
Nowy minister turystyki w
Sabre uruchamia system rezerwacji miejsc
ESky wchodzi na afrykański
Wakacje.pl: Turyści w kolejkach po
Spada liczba turystów w
Nowa organizacja ruchu w Katowice
Aktywne wakacje wybiera coraz więcej
Komisja Europejska wypowiedziała się w sprawie przejęcia
Polski obiekt wśród nowych wpisów na listę
Po wyjściu z Unii brytyjskiej turystyce zabraknie
Otwarcie Grand Egyptian Museum ma być największą uroczystością zorganizowaną w Egipcie
Dotkliwa kara za fałszywe reklamacje
Brytyjski przewoźnik zezwolił na pracę bez makijażu
Serwis rezerwacyjny wchodzi na polski rynek
Ile zarobił Singapore Airlines?
IATA neguje zakaz wnoszenia urządzeń elektronicznych do samolotu
PRACA LICENCJACKA Z TURYSTYKI I REKREACJI
Niepowtarzalna okazja - domena WolnePokoje.eu została wystawiona na sprzedaż !
Specjalista ds. wsparcia sprzedaży (Warszawa)
Egzamin dla kandydatów na przewodników turystycznych i pilot
Wiele otwartych kwestii w nietypowym sezonie w turystyce
Metalowe bramki powodem zamieszek w Wenecji
Ciężarówka zderzyła się z autokarem przewożącym dzieci
Będzie można jechać na dłużej bez wizy na Białoruś
Turystyka na Kubie odbudowuje się po huraganie
Hotelarze i restauratorzy spodziewają się większych zysków
Komisja Europejska szkodzi polskim przewoźnikom
Wybrano wykonawcę przebudowy terminalu pasażerskiego w Pyrzowicach
Klient wykupił sam przelot i pozwał biuro za opóźnienie lotu
Prokuratura o przyczynach śmierci polskiej turystki w Egipcie
Targi Lato i Regionalia 2018 w opałach
Ryanair zmienił ceny przewozu bagażu