TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podatek cukrowy może dobić gastronomię?

Podatek cukrowy, który funkcjonuje od ubiegłego roku wg. projektu rządowego ma zostać rozszerzony również na branżę gastronomiczną i vendingową.


Choć zrozumiałym wydaje się podejście ustawodawcy, który twierdzi, że celem jest zmiana zachowań konsumentów i odejście od słodkich / wysokosłodzonych napojów, to jednak wybór momentu wprowadzenia takiej daniny nie może być chyba gorszy. Opłata cukrowa to bowiem zarówno wyższe ceny dla konsumentów, jak i dodatkowe obowiązki, które musi spełniać restaurator.

Obecnie podatek cukrowy składa się z dwóch części - stałej 0,5zł za każdy litr napoju słodzonego oraz 0,1zł za każdy litr napoju z tauryną/kofeiną. Dodatkowo płaci się 0,05zł za każdy gram cukru powyżej 5 gramów na 100ml napoju. Nie wydaje się to dużo, ale przykładowo napój typu cola ma ok. 100g cukru w 1l, więc podatek za litr napoju wyniesie 0,5zł + 5*0,05zł + 0,1zł = 0,85zł! Czyli biorąc pod uwagę obciążenia na ewidencję powyższego cenę każdego mocno słodkiego napoju należało by podnieść o około 0,5zł za każde 500ml.

Niestety dziś konsumenci są bardzo wrażliwi na podnoszenie cen i choć trudno negować złe skutki picia słodkich napojów, to moment wprowadzenia regulacji wydaje się być bardzo zły.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
podatek cukrowy gastronomia restauracje opłata cukrowa





Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję