Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Zobacz także
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też gastronomia
Grecja może się obawiać utraty turystów
Turysta może otrzymać zwrot całości ceny, nawet jeśli skorzystał z części usług?
WTTC: może braknąć rąk do pracy w turystyce
Loty do Tanzanii i na Zanzibar podrożeją
Zmarnowane pieniądze z KPO? Trwają kontrole i śledztwo prokuratury
Podatek cukrowy może dobić gastronomię?
Podatek cukrowy, który funkcjonuje od ubiegłego roku wg. projektu rządowego ma zostać rozszerzony również na branżę gastronomiczną i vendingową.
Choć zrozumiałym wydaje się podejście ustawodawcy, który twierdzi, że celem jest zmiana zachowań konsumentów i odejście od słodkich / wysokosłodzonych napojów, to jednak wybór momentu wprowadzenia takiej daniny nie może być chyba gorszy. Opłata cukrowa to bowiem zarówno wyższe ceny dla konsumentów, jak i dodatkowe obowiązki, które musi spełniać restaurator.
Obecnie podatek cukrowy składa się z dwóch części - stałej 0,5zł za każdy litr napoju słodzonego oraz 0,1zł za każdy litr napoju z tauryną/kofeiną. Dodatkowo płaci się 0,05zł za każdy gram cukru powyżej 5 gramów na 100ml napoju. Nie wydaje się to dużo, ale przykładowo napój typu cola ma ok. 100g cukru w 1l, więc podatek za litr napoju wyniesie 0,5zł + 5*0,05zł + 0,1zł = 0,85zł! Czyli biorąc pod uwagę obciążenia na ewidencję powyższego cenę każdego mocno słodkiego napoju należało by podnieść o około 0,5zł za każde 500ml.
Niestety dziś konsumenci są bardzo wrażliwi na podnoszenie cen i choć trudno negować złe skutki picia słodkich napojów, to moment wprowadzenia regulacji wydaje się być bardzo zły.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział aktualności dnia:
Jak sprzedają się przyszłoroczne oferty w
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Enter Air podpisuje rekordową umowę z
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
Dotkliwa kara za fałszywe reklamacje
Rozporządzenie w sprawie kwarantanny uproszczone
Umowa o ułatwieniach wizowych dla Białorusinów wchodzi w życie
Klient wykupił sam przelot i pozwał biuro za opóźnienie lotu
W Katowice Airport powstał punkt szybkich testów antygenowych
Rząd wprowadzi zmiany dotyczące kwarantanny
Będzie można jechać na dłużej bez wizy na Białoruś
Kto parkował samochód na Prywatny Parking Pyrzowice obok lotniska
Niezwykłe wydarzenie - domena WolnePokoje.eu została wystawiona na sprzedaż !
Metalowe bramki powodem zamieszek w Wenecji
Ciężarówka zderzyła się z autokarem przewożącym dzieci
Krakowskie obchody Dnia Przewodnika dostępne online
Serwis rezerwacyjny wchodzi na polski rynek
Niskie zadowolenie klientów w turystyce
NIK skontrolowała zakup Polskich Kolei Linowych
Niepowtarzalna okazja - domena WolnePokoje.eu została wystawiona na sprzedaż !
Wybrano wykonawcę przebudowy terminalu pasażerskiego w Pyrzowicach
Brytyjski przewoźnik zezwolił na pracę bez makijażu
Wyjazdy do Egiptu tańsze niż przed rokiem
POT dofinansuje uczestnictwo w targach
GUS: Jakie straty może ponieść turystyka?
Niepewność hamuje odmrażanie lotnictwa
PRACA LICENCJACKA Z TURYSTYKI I REKREACJI
