Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot - Szlak Piastowski 05-07.06.2024
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
Neapolitańska pizza niematerialnym dziedzictwem ludzkości
Włosi mają co świętować. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Historia oraz cały proces wypieku pizzy został w końcu doceniony.
To historyczne wyróżnienie- ogłosił burmistrz Neapolu Luigi de Magistris. Kultura włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Język neapolitański już od dawna został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Teraz nadszedł czas na sztukę wypiekania pizzy. UNESCO swoje postanowienie uzasadnia Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe.
Co ciekawe, pizza początkowo była jedzeniem dla ubogich. Był to placek ciasta chlebowego, najczęściej z bazylia, serem i pieprzem, sprzedawana na ulicach. Z czasem pizza stała się bardziej rozpowszechniona i zyskała na popularności. W 2010 roku Wspólnota Europejska uznała neapolitańska pizzę jak Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita Tradizionale Garantita). Stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy wraz z związkiem włoskich rolników, w ciągu siedmiu lat działalności zebrali 2 milionów podpisów w tej sprawie. I tak, sztuka wypiekania pizzy trafiła na listę UNESCO.
W Neapolu i okolicach dziesiątki pizzerii serwowało w czwartek pizzę gratis świętując w ten sposób wyróżnienie ze strony agendy ONZ. Dalsze świętowanie zapowiedziano też na najbliższe dni. Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Zakaz lotów ponownie przedłużony
Pomoc z tarczy branżowej przedłużona na kolejne miesiące
Kim zbuduje riwierę w Korei Północnej?
Grecos nagradza najlepszych agentów
Za mało rąk do pracy w turystyce?
Grecja zacznie wymagać testów PCR od Polaków
Kraków Airport dofinansuje nową linię autobusową na lotnisko
Kontrowersyjna akcja na dworcach kolejowych
Polskie hotele nominowane do World Travel Awards 2017
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii TAROM
Restauratorze, nie oferuj alkoholu w dostawie
Cypr wprowadza ułatwienia podróży dla zaszczepionych turystów
POT: Wzrasta liczba przyjazdów do Polski
Strajki sparaliżują transport w Polsce?
Wrocławskie Międzynarodowe Targi Turystyki powracają
Lufthansa: do końca roku darmowe zmiany w rezerwacjach
Bilety na Igrzyska Olimpijskie Londyn 2012 już w sprzedaży!
Polscy turyści lądowali awaryjnie w Etiopii
RODOS Z ECCO HOLIDAY, SUPER WCZASY, HOTEL IRENE PALACE 4*