Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. sprzedaży - Gliwice
- Centrum Podróży TUI - Starogard Gdański
- Pilot Ryga-Sztokholm-Tallin w terminie...
- Rezydent Biura Podróży Rainbow
- ZATRUDNIMY KONWOJENTÓW NA OBOZY LETNIE
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI - GDAŃSK
- Pilot wycieczek szkolnych
- REZYDENT z ciekawa osobowoscia poszukiwany.
- SPRZEDAM DZIAŁAJĄCY OŚRODEK WRAZ Z DZIAŁKĄ...
- Praca w biurze podróży w Poznaniu

Małopolska radzi jaką wodę dobrać do posiłku
O tym, że do konkretnych dań pasują różne wina czy piwa - mówi się już o dawna. Teraz przyszedł czas na wodę. Małopolska po raz kolejny przeciera szlaki i rusza z pierwszą w Polsce kartą wód mineralnych.
Jak przekonuje Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Małopolską Kartę Wód Mineralnych ciepło przyjęli już restauratorzy, którzy odwiedzili targi Culinary Innovators w Warszawie. Teraz bogactwo małopolskich źródeł będą mieli szansę poznać goście hoteli i restauracji w całej Polsce.
Do dań rybnych najlepsza jest woda, która w swoich aromatach ma nuty owocowe, z lekkim akcentem liści. Do sezonowanej wołowiny - ta, która jest bardziej szorstka, a nawet lekko kwasowa. Wody o subtelnych aromatach to z kolei idealna para do mlecznych czy karmelowych deserów. Wszystkie te porady można znaleźć w Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych, którą opracowali wybitni hydrosommelierzy. To pierwszy taki projekt w Polsce.
Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie - co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa. Mało kto o tym wie, dlatego postanowiliśmy wypromować to bogactwo w nowoczesny i zupełnie niebanalny sposób - tworząc Małopolską Kartę Wód Mineralnych. Przecieramy tym samym szlaki, bo w Polsce jeszcze nikt nie wpadł na to, że konkretne typy potraw czy trunków można również parować z wodą - a nie tylko z winem czy piwem - podkreśla Leszek Zegzda z zarządu województwa.
W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje nt. zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.
Małopolska premiera projektu odbyła się w Restauracji Filipa 18 w hotelu Indigo, w której już funkcjonuje Małopolska Karta Wód Mineralnych. Wkrótce trafi ona do restauracji i hoteli w całym kraju.
Poniżej Małopolska Karta Wód.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20180711_karta_wd.pdf
Komentarze
W drugiej połowie sezonu 2018 wiele się działo i będzie to miało przełożenie na politykę touroperatorów w przyszłym sezonie - uważa wiceprezes Itaki Piotr Henicz. W trakcie debaty, zorganizowanej przez Rzeczpospolitą, na targach TT Warsaw...
Już pół roku krakowska branża turystyczna dyskutuje z urzędem miasta na temat usprawnienia ruchu turystycznego w Krakowie, a także przepisów, utrudniających funkcjonowanie przedsiębiorcom. Tego tematu nie zabrakło także na IX Konferencji Turystyczno...
Tagi:
Komentarze:
Nowa inicjatywa w Małopolsce
[2018-07-11 18:34 89.64.23.*]
To się nazywa dęcie w trąby marketingu. Większość określeń zapożyczonych od winiarzy, nijak się ma do wskazówek fachowców, którzy mogą określić komu jaką wodę polecić. Istotny jest zarówno ogólny skład mineralny, a także procentowy udział poszczególnych składników. Może ktoś da się nabrać na branżową nowo mowę, oby takich osób było jak najmniej. Bohdan J. odpowiedz »
Dział gastronomia:
W Krakowie odbyło się spotkanie dla kulinarnych młodych
PKP Intercity inwestuje w wagony
Dział centra informacji i promocji:
Skyscanner rozpoczyna współpracę z sojuszem
Serwis rezerwacyjny wchodzi na polski
Starsze aktualności:
Znana hiszpańska bazylika musi zapłacić 41 mln. dolarów zaległych
Ryanair porozumiewa się ze związkami
Szybciej z Warszawy do
Konkurs dla firm zajmujących się turystyką
Polacy częściej sięgają po luksusowe
Rodos chce postawić na jakość, a nie
Kandydaci na prezydenta Krakowa opowiadają o pomysłach na
Rośnie zapotrzebowanie na kontrolerów ruchu
Barmani zmierzyli się w World Class
Koleje Dolnośląskie będą szkolić maszynistów na
Przedłużono stan wyjątkowy w
Jak prezentuje się start przyszłorocznej
W biurach podróży końcówka Lata 2018 należy do
Światowa Organizacja Turystyki zastanawiała się jak zarządzać nowoczesnymi
Pizza Hut wprowadza flotę elektrycznych skuterów
`Miasto światła` zaprasza Cię do doświadczenia ponadczasowej magii
Islandia obawia się tłumów turystów
Touroperator Roku wybrany na Tour Salonie
Orbis podpisał umowę sprzedaży hotelu Novotel Szeged
Novotel z propozycją na mistrzostwa świata
Czwarta edycja targów turystycznych Lubuskie Tour
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Recepcjonista / Recepcjonistka do Hotelu w Łodzi
Lokale na dolnośląskich szlakach turystycznych kantują klien
Kto ma zapłacić podatek za premie od booking.com?
Niskokosztowi przewoźnicy ukarani
Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?
Popularność platform typu AirBnB przyczynia się do rozwoju turystyki masowej?
Koniec roku lepszy pod względem punktualności na lotniskach
Nagrody branży eventowej rozdane - MP Power Awards 2018
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
UNWTO: przyłóżmy się do ratowania klimatu
Nowa atrakcja turystyczna w województwie kujawsko-pomorskim
Jakie czartery cieszyły się największym zainteresowaniem na wrocławskim lotnisku?
Chorwacki start-up lotniczy wystartuje w przyszłym roku?
Niemiecka Centrala Turystyki zapowiada nowe kampanie promocyjne