Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Pierwsze food trucki przyjechały pod Tatry
Oscypki z żurawiną czy kiełbasa z podhalańskiej jagnięciny zaraz przy wejściu do Tatrzańskiego Parku Narodowego? Władze TPN postanowiły zadbać o żołądki turystów.
Znane wszystkim food trucki czyli mobilne punkty gastronomiczne staną przy wejściach do tatrzańskich dolin. Pierwszy trzy z nich zostały już otwarte na Palenicy Białczańskiej, gdzie zaczyna się szlak nad Morskie Oko. Niebawem mają pojawić się kolejne food trucki.
Turyści będą mogli zjeść m.in. kiełbasę z podhalańskiej jagnięciny, oscypek z konfiturą z rabarbaru, góralski moskol z wędzonym pstrągiem, czy pieczone ziemniaki z bryndzą. Jak podkreślają władze parku, w budkach mają być sprzedawane świeże, regionalne produkty. W sezonie na przez Palenicę przewija się wielu turystów, więc chętnych do skorzystania z nowej usługi zapewne nie zabraknie. Pomysł na promocję w ten sposób regionalnych smakołyków ma szansę wypalić.
Warto zwrócić uwagę na ekologiczne opakowania, w których będą podawane dania. Plusem już jest to, że są ekologiczne jednak należałoby kłaść nacisk na porządek w obrębie food trucka. Jedną zarówno z zalet, jak i wad jedzenia sprzedawanego z ciężarówek jest to, że można je zjeść na miejscu, albo zabrać ze sobą. O ile posilający się na miejscu turyści będą mieli gdzie wyrzucić śmieci, tak w przypadku tych, którzy zabierają jedzenie ze sobą, nie można już mieć takiej pewności. Władze Parku powinny dopilnować aby odpadki nie były wyrzucane na szlakach.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Food trucki w Tatrach
[2017-07-13 23:29 80.52.226.*]
a jak z VAT'em, tak jak w POznaniu - 5% na kawę i herbatę, czekoladę i inne? odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni powietrznej
Mniej procentów, więcej jakości - jakie piwo wybierali Polacy?
Kayak analizuje dodatkowe usługi w LCC
Nowy trend szansą dla obiektów
POT nagradza dobre praktyki w turystyce wiejskiej
PAŻP i CPK będą współpracować przy planowaniu i budowie nowego lotniska
POT rusza z nową kampanią kulinarną
Ferie na stoku, czy pod palmami?
Wydarzenia dla branży na Tour Salonie
Niewielki efekt strajku pilotów Ryanaira w Niemczech
Z jakich rezerwacji klienci nie mogą się wycofać?
IGHP rozpoczyna kampanię promującą pobyt w hotelach
Airhelp ocenił linie i lotniska
