TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Poznaliśmy tegoroczną najlepszą destynację turystyczną w Polsce

Rozstrzygnięto tegoroczną edycję konkursu EDEN - Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne. W tym roku tematem przewodnim była turystyka kulturowa.


Organizatorem konkursu jest Komisja Europejska, w Polsce konkurs jest pilotowany przez Polską Organizację Turystyczną razem z Ministerstwem Sportu i Turystyki i regionalnym organizacjami turystycznymi. Organizatorom konkursu zależy na promowaniu nowych kierunków, które mają znaczny potencjał dla rozwoju turystyki.

Zwycięzcą polskiej edycji konkursu EDEN został "Wielokulturowy Nurt Bugu". Kapituła uznała, że projekt ten swoją działalnością wpisuje się w promocję wartości opartych na dziedzictwie kulturowym, pozwala odkryć i przybliża bogatą spuściznę naszego kraju.

Wielokulturowość występująca w nazwie oddaje specyfikę obszaru wzdłuż Bugu na Lubelszczyźnie, wyjątkowego pod względem zarówno krajobrazowym, historycznym jak i kulturowym. Wielokulturowy Nurt Bugu to kraina styku kultur i granic gdzie przenikają się tradycje prawosławia, katolicyzmu i judaizmu, a mizar tatarski jest pozostałością po islamskich mieszkańcach regionu - uznała kapituła konkursu.

W tegorocznej edycji konkursu rywalizowało 18 projektów. Oprócz I nagrody przyznano także dwa wyróżnienia. Otrzymały je Europejska Wieś Dziedzictwa Kulturowego w Swołowie oraz Szlak Wielki Gościniec Litewski.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
turystyka konkurs eden destynacja polska organizacja turystyczna wielokulturowy nurt bugu




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję