Ogłoszenia
Ogłoszenia
- RECEPCJONISTA/KA - PRACA NA KASZUBACH
- Doradca klienta / Sosnowiec
- Oddam wyposażenie Biura Podróży
- Specjalista ds turystyki - Radom
- Praca w biurze turystycznym
- Praca w biurze turystycznym.
- Specjalista ds. turystyki - B.P ITAKA Janki
- Salon Firmowy Biuro Podróży ITAKA
- Specjalista ds. turystyki Poznań
- STAŻ- ITAKA JASTRZĘBIE-ZDRÓJ

Zobacz także
Dodatkowy 1 mld zł od rządu nie uratuje przedsiębiorców utrzymujących się w górach z turystyki
IGGP: Przedsiębiorcy mają prawo i obowiązek bronić miejsc pracy
Branża gastronomiczna zaprotestuje w obronie miejsc pracy
Północna Izba Gospodarcza: ani kroku wstecz, jeśli chodzi o luzowanie obostrzeń
24 organizacje podpisują się pod apelem o pomoc dla turystyki
Apele o pomoc gastronomii
Odmrożenie albo fala bankructw nie do zatrzymania. Północna Izba Gospodarcza apeluje: gastronomia powinna być czynna. Hotele działają w reżimie sanitarnym, instytucje kultury wracają do pracy, można iść na basen czy do kasyna. Nie można jednak iść do restauracji. Niebawem miną cztery miesiące odkąd restauracje w Polsce mogą serwować jedzenie tylko na wynos lub z dowodem.
Nie rozumiemy dlaczego podczas ostatniego luzowania obostrzeń Rząd nie pozwolił restauracjom na otwarcie się w reżimie sanitarnym. Uważamy, że ta branża zasługuje na zaufanie i szansę, by wracać do funkcjonowania. Z relacji jakie otrzymujemy wynika, że sytuacja gastronomii jest dramatyczna. Przedsiębiorcy powoli tracą nadzieję, że uda im się wrócić do pracy. Konsultujemy się obecnie z przedsiębiorcami ze Szczecina. Nie wykluczamy apelu do Rządu RP w sprawie odmrożenia gastronomii. Uważamy, że ten sektor gospodarki powinien funkcjonować w takim samym trybie jak hotele. 50% zajętych miejsc i skrupulatne kontrole czy zasady są przestrzegane Wicepremier i minister rozwoju Jarosław Gowin obiecał rozpocząć prace nad włączeniem do rządowej pomocy przedsiębiorców, którzy zanotowali spadek obrotów o co najmniej 70 procent bez względu na kody Polskiej Klasyfikacji Działalności - pomocą mają zostać objęte także nowe firmy, które założono w grudniu 2019 i w całym 2020 roku. - mówi Hanna Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie.
Z kolei Federacja Przedsiębiorców Polskich postuluje bezzwłoczne uruchomienie instrumentów w postaci dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznania kolejnych świadczeń postojowych. Ponadto wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników - finansowanych dobrowolnie przez pracodawcę. Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) - jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. - w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Federacja Przedsiębiorców Polskich zachęca wszystkich przedsiębiorców do wspierania branży gastronomicznej przez kupowanie posiłków na wynos i w dostawie. W związku z tym, że rząd zdecydował się po raz kolejny przedłużyć okres daleko idącego zamrożenia ich działalności, tylko w ten sposób możemy pomóc firmom prowadzącym działalność w tej branży w niezwykle trudnym dla nich czasie. Ponawiamy nasz apel o sformułowanie i wdrożenie strategii odmrażania gospodarki w miarę poprawy sytuacji epidemiologicznej, która byłaby oceniana w oparciu o obiektywne kryteria. Poprzednie zobowiązania nie zostały wypełnione - mimo spadku liczby zachorowań nie poluzowano jakichkolwiek obostrzeń. W konsekwencji, zostało podważone społeczne zaufanie do realizowanych działań, bez którego nie będzie możliwa skuteczna walka z epidemią. Zwracamy się również do przedsiębiorców z apelem o solidarność z tymi, których działalność pozostaje zamrożona z powodu utrzymanych obostrzeń. Dalszy lockdown sprawia, że kolejne firmy stają przed widmem upadłości oraz utraty miejsc pracy zabezpieczających byt pracowników i ich rodzin. Zachęcamy zatem do kupowania posiłków w punktach gastronomicznych na wynos lub w dostawie. W obecnej sytuacji znaczenie ma każdy gest wsparcia dla przedsiębiorców działających w zamrożonych branżach - podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).
Przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej w Szczecinie przyznają, że sytuacja jest bardzo trudna, a odliczanie kolejnych dni zamknięcia powoduje, że oddala się wizja spokojnego powrotu do funkcjonowania. Odchodzą pracownicy, znikają oszczędności, a pozyskiwanie środków płynnościowych na prowadzenie działalności w branży objętej ścisłym lockdownem jest bardzo trudne. Przed pierwszym lockdownem byliśmy siecią restauracji nie do złamania. Wielkie plany, duża rentowność. Wiosną poradziliśmy sobie dobrze, ale obecny lockdown jest dramatem, to jest już ponad 110 dni zamknięcia. Nasze PKD jest zablokowane w bankach, naprawdę to wygląda jak zamach na naszą gałąź gospodarki. Wyczerpaliśmy wszelkie możliwe środki, by móc przetrwać, ale jak będą rzucane nam kolejne kłody to będziemy musieli dalej walczyć, to jest walka o przetrwanie, czyli jak sama nazwa wskazuje tutaj już nie ma miejsca na kalkulowanie. Walczymy o każdy dzień. Kropką nad i była wiadomość Premiera Morawieckiego, który napisał: wytrzymajmy jeszcze kilka tygodni lub miesięcy. Wtedy podjęliśmy decyzję o tym, że musimy ratować nasze przedsiębiorstwo - mówi Sebastian Kosiacki, współwłaściciel sieci lokali Ziemniak i Spółka.
Nie brakuje żalu oraz rozczarowania lockdownem i oferowanym wsparciem: - Państwo zamknęło restauracje, nie dając nic w zamian. Mam trzy miesiące zamkniętą restaurację i nie dostałem ani złotówki wsparcia. Gdyby Pan Premier powiedział swoim urzędnikom: "pracujecie pół roku za darmo", jestem przekonany, że oburzyliby się jeszcze bardziej niż przedsiębiorcy pozostawieni bez grosza - mówi Maciej Szabałkin, właściciel restauracji Piastów 30.
Przedsiębiorcy zgłaszający się do Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie zwracają uwagę, że zagrożenie płynności finansowej to jeden problem. Poważne dylematy budzi również zapewnienie utrzymania pracownikom. Gastronomicy często kompletowali swoje zespoły przez wiele lat. Dzisiaj muszą zwalniać swoich pracowników lub proponować im umowy na znacznie gorszych warunkach. To powoduje frustracje zarówno u pracowników jak i pracodawców. Gastronomia jest nieczynna od prawie 115 dni. Proszę sobie wyobrazić kogo jest stać na to, żeby cztery miesiące dokładać do interesu. Jesteśmy świadkami prawdziwej pacyfikacji branży, za chwilę nie będzie już czego otwierać. Z mojego doświadczenia jako windykatora wynika, że gastronomia jest jedną z najbardziej zadłużonych branż. To odbija się na sytuacji pracowników, dostawców, kucharzy, ogólnie całego gospodarczego ekosystemu, który dotychczas w tej branży dobrze funkcjonował. Restauratorzy zmieniają umowę o pracę na umowy cywilnoprawne. Luźniejszy stosunek pracy pozwala im elastyczniej reagować na zwiększony lub zmniejszony ruch na wynos w ich lokalach. Pracownicy, często nie z winy pracodawców, zostają bez środków do życia - mówi prezes Grupy AVERTO Małgorzata Marczulewska.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali swoje ulubione
Ile wytrzyma polska
Apel o utworzenie unijnej grupy zadaniowej ds. hotelarstwa i
ZPP: Licznik Strat Lockdownowych pokazuje coraz większe
Dział dla turystów:
Nowy przewoźnik w Katowice
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali swoje ulubione
Hotele na Warmii i Mazurach zostaną zamknięte, reszta kraju na dotychczasowych
Starsze aktualności:
Rada Przemysłu Spotkań i Wydarzeń: ustawa odszkodowawcza szansą na
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego: Nowa pożyczka dla przedsiębiorców
Zmarł prezes sieci Mariott
Z Krakowa znów będzie można polecieć nad
Styczniowe wyniki Katowice
Niedzielski: widzimy odwracanie się spadkowego trendu liczby
Jak zmieniają się ceny w biurach
Nowa funkcjonalność w portalu
Rusza nabór do drugiej edycji konkursu Czekamy na
Włoscy samorządowcy wściekli na decyzję o przedłużeniu zamknięcia
MSZ chce ekspresowo wydawać
DZT: Rok 2021 będzie przejściowym dla rozwoju
Rozporządzenie otwierające hotele opublikowane w Dzienniku
Somalia: Atak na hotel w Kismaju
Letnia oferta lotów Air France KLM
Lankijski minister turystyki zapowiada przywrócenie turystyki na właściwe tory
Charytatywny bal w wielkopolskim hotelu
Minister Gut-Mostowy zapowiada uporządkowanie najmu krótkoterminowego
Wyjazd na własną rękę będzie tańszy od tego z biurem?
W czwartek rozpoczynają się targi TT Warsaw
wynajmę lokal po biurze podróży Ecco Holiday w Toruniu
Największe miasta zdominowały miejską turystykę weekendową
Air France zmieni wygląd kabin
UIA kasuje połączenie Kraków-Kijów
System rezerwacyjny integruje się z Home To Go
Klient równie dobrze chroniony przed upadkiem krajowego i zagranicznego organizatora?
Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP apeluje o wykorzystanie uzdrowisk w rehabilitacji po COVID-19