TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wyraźny wzrost polskiego rynku gastronomicznego

Badania pokazują, że gastronomia w Polsce ma się coraz lepiej. Jak wynika z raportu, rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 pkt proc. i jest wart niemal 36,12 mld zł.


GFK opublikował raport "Rynek gastronomiczny 2017", z którego wynika, iż liczba aktywnych placówek całorocznych wzrosła o 1,8 pkt proc. Z wyjątkiem lokali zaliczanych do kategorii klubów nocnych, pubów i sieci fast food, w każdym z segmentów rynku gastronomicznego w ciągu ostatnich 12 miesięcy zwiększyła się liczba punktów.

Jednocześnie, o ponad 13 pkt proc. spadła liczba punktów gastronomicznych uruchamianych sezonowo, w porównaniu do 2016 roku. Co ciekawe, zmalał o 5 pkt proc. odsetek Polaków w wieku 15+, którzy odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, w porównaniu do roku ubiegłego. Obecnie wynosi on 49%. Ponadto Polacy odwiedzali częściej lokale gastronomiczne w tym roku niż w 2016, wskaźnik wzrósł do 3,7 odwiedzin w skali miesiąca. W informacji prasowej wypowiada się Lidia Kucharska, analityk w dziale Consumer Goods and Retail GfK. Rosnąca liczba lokali i ich coraz bardziej różnorodna oferta wydaje się wpływać na wzrost intensywności korzystania przez konsumentów z gastronomii, zarówno w formie rosnącej częstotliwości wizyt, jak i odwiedzania/próbowania różnych typów lokali-mówi.

Jeśli chodzi o wydatki konsumentów, również w tym zakresie branża gastronomiczna może być usatysfakcjonowana. Klienci punktów gastronomicznych, średnio wydawali średni 98 zł miesięcznie i jest to najwyższy wynik w ciągu ostatnich 9 lat. Swoje wizyty w lokalach, najczęściej tłumaczyli chęcią spotkania się z znajomymi. Przy wyborze restauracji kierowali się smakiem dań, lokalizacją czy przyzwyczajeniem.

Ogólnie rzecz biorąc, frytki, burgery, mięsne zestawy posiłków, pizza i lody to najbardziej popularne produkty zamawiane w placówkach gastronomicznych, co jest odbiciem niezmiennie dominujących typów odwiedzanych przez Polaków lokali. Bowiem pizzerie, restauracje i fastfoody to najbardziej popularne rodzaje placówek odwiedzanych przez konsumentów-czytamy w komunikacie.

Oczywiście wśród lokali króluje McDonald's. Prawie dwie trzecie Polaków w wieku 15+ deklaruje, iż odwiedziło punkt tej sieci w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Sieci KFC i Pizza Hut nadal pozostają w czołówce rankingu popularności.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
rynek gastronomiczny wzrost GFK Polska restauracje punkt gastronomiczny McDonald s


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję