Wyłoniono najlepszą restaurację świata
The World's 50 Best Restaurants to nagroda branży gastronomicznej, przyznawana od 2002 przez magazyn kulinarny Restaurant. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się we wtorek, tj. 25 czerwca 2019 roku, w Marina Bay Sands w Singapurze, z udziałem szefów kuchni z całego świata świata.
Prestiżowym tytułem "Najlepszej Restauracji" i "Najlepszej Restauracji w Europie 2019" została wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin restauracja Mirazur mieszcząca się w kurorcie Menton na Riwierze Francuskiej. Szefem kuchni jest argentyńczyk Mauro Colagreco.
Po raz pierwszy w 18-letniej historii nagrody The World's 50 Best Restaurants główne wyróżnienie otrzymała francuska restauracja. Mirazur przejął pozycję nr 1 od zeszłorocznego lidera - Osterii Francescany z Modeny we Włoszech. W 2018 roku Mirazur został sklasyfikowany na trzecim miejscu, natomiast w 2017 roku na czwartym.
Wybór restauracji Mirazur "jest świadectwem miłości szefa kuchni Colagreco do lokalnych produktów, z których większość uprawiana jest w trzypoziomowym ogrodzie w restauracji, zaledwie kilka metrów od jadalni" - wyjaśniają organizatorzy.
W pierwszej dziesiątce znalazły się następujące restauracje:
- Mirazur, Menton (Francja)
- Noma, Kopenhaga (Dania) oraz Asador Etxebarri, Axpe (Hiszpania)
- Gaggan, Bangkok (Tajlandia)
- Geranium, Kopenhaga (Dania)
- Central, Lima (Peru)
- Mugaritz, San Sebastián (Hiszpania)
- Arp ge, Paryż (Francja)
- Disfrutar, Barcelona (Hiszpania)
- Maido, Lima (Peru)
Z pełną listą zwycięzców można zapoznać się na stronie: https://www.theworlds50best.com
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział aktualności dnia:
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
PLL LOT zacieśniają współpracę z amerykańskim przewoźnikiem
Sfinks otwiera swoją pierwszą Fabrykę Pizzy
Niemcy dołączają Polskę do listy obszarów wysokiego ryzyka zakażeniem
The Floating Venice czyli dubajska Wenecja
Włochy: jest kalendarz darmowego zwiedzania na 2019 rok
Użytkownicy Skytrax wybrali najlepsze linie lotnicze 2019 roku
Flixtrain dąży do wejścia na francuski rynek
IGHP w trosce o odbudowę prestiżu zawodu hotelarza
Minister finansów o znoszeniu obostrzeń
Krakowski hotel z nową restauracją
Niepełnosprawni mają na dworcach łatwiej, ale wszystkie bariery jeszcze nie zniknęły
Wysoki popyt na sierpniowe wyjazdy
Poradnik TFG może zaszkodzić agentom?
Turysta odpowie za niszczenie włoskiego zabytku
Atak w pobliżu atrakcji turystycznej w Egipcie
Hotele mogą przyjmować zorganizowane grupy?
Walka z szarą strefą jednym z tematów na Meetings Week Poland