TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zatrucie w krośnieńskich restauracjach. 3 lata więzienia dla właściciela?

Na przyjęciu weselnym w dwóch restauracjach firmy Tadeusza W. doszło do zatrucia salmonellą. 40 osób, w tym troje dzieci trafiło do szpitala. Przedsiębiorca nie przyznaje się do winy.


Wesela odbywały się w ubiegłym roku w Krośnie, tego samego dnia. Goście odczuwali dolegliwości żołądkowe. Sanepid stwierdził obecność bakterii w sałatce z kurczakiem, sałatce jarzynowej, wędlinach, surówkach z kalafiora i kapusty pekińskiej. Obecność pałeczek salmonelli stwierdzono także u pracowników obu lokali. Na talerzach, desce do krojenia i maszynie rozdrabniającej wykryto natomiast pałeczki coli.

Prokuratura Rejonowa w Krośnie zażądała opinii biegłego z zakresu epidemiologii i higieny. W restauracji nie przestrzegano zasad odpowiedniej dezynfekcji jaj, źle myto naczynia, posiłki przygotowywano za wcześnie - stwierdził biegły. Zwrócił też uwagę na ogólnie zły stan kuchni i zaplecza.

Właściciel lokali nie przyznaje się do winy. Może spędzić nawet trzy lata za kratkami.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zatrucie Krosno restauracje salmonella w krośnieńskich restauracjach zatrucia salmonellą więzienia właściciela pałeczki coli jedzenie zatrute sanepid w Krośnie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję