TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Integracja europejska, a turystyka w Tatrach

21 kwietnia w Zakopanem odbyła konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli słowackiego Tatrzańskiego Narodowego Parku, słowackich górskich służb ratunkowych oraz polskiego Tatrzańskiego Parku Narodowego.


Zdaniem uczestników konferencji przystąpienie naszych krajów do UE w ciągu najbliższych dwóch lat nie wpłynie znacząco na turystykę w Tatrach. Granicę między oboma państwami w dalszym ciągu będzie można przekraczać jedynie na przejściach granicznych oraz w ściśle określonych miejscach na szlakach turystycznych. Tzw. miejsca przekraczania granicy na szlakach czynne są zazwyczaj w ściśle określonych godzinach. Punkt na Rysach otwierany jest dopiero 1 lipca (pół miesiąca po rozpoczęciu sezonu turystycznego na Słowacji) co było przyczyną licznych pomyłek turystów. Po przystąpieniu naszych państw do Układu z Schengen (mniej więcej za dwa lata) pojawi się możliwość swobodnego przekraczania granicy w dowolnym miejscu i o dowolnej porze doby. Nawet wówczas turyści z uwagi na ochronę przyrody nie będą mogli wchodzić w pewne miejsca Tatr.

Wejście do UE nie zmieni także zasad udzielania opieki medycznej ofiarom wypadków w górach. Polscy turyści udający się w słowackie góry powinni mieć polisę ubezpieczeniową, która przewiduje zwrot kosztów za użycie w akcji ratunkowej śmigłowca. Tylko od połowy obywateli Polski, którym pomagają słowaccy ratownicy udaje się odzyskać zwrot kosztów akcji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
turystyka w Tatrach Tatrzański Park Narodowy TPN konferencja Integracja Europejska Unia UE




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję