Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator w klubie dla dzieci - Cypr Północny
- REZYDENT NA MAJORCE
- REZYDENT NA COSTA DEL SOL
- Specjalista ds. organizacji i rozliczeń imprez...
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
Preferencje gastronomiczne Polaków - pizza i kebab
W Polsce w branży gastronomicznej najlepsze perspektywy mają bary szybkiej obsługi oraz pizzerie - tak wynika z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa opartego na badaniu przeprowadzonym przez OBOP w marcu 2010 r.
W 2009 roku w sektorze gastronomii pojawiła się recesja. Po raz pierwszy od lat spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora. Rynek daje jednak sygnały, że najlepiej rozwijać się będą fast-foody.
Badania Makro pokazują, iż Polacy poza domem najczęściej jadają pizzę i kebaby. Za pizzą opowiedziało się 37% respondentów, za kebabami 24%. Zainteresowaniem cieszą się też hamburgery (19%). Zapiekanki, kiedyś bardzo popularne uzyskały tylko 13%. Daleko z tyłu pozostały tradycyjne dania kuchni polskiej - zupy czy pierogi.
Firmy gastronomiczne widzą, iż najwyższy popyt jest na niedrogie i szybko serwowane dania, dlatego firmy będą się ścigać w walce o jak najlepsze zagospodarowanie - napisał "Puls Biznesu".
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział badania rynku i analizy:
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Starsze aktualności:
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Coolcation nie tylko w
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Kraków: hoteli i restauracji na Wiśle ciągle przybywa
Germanwings rezygnuje z Krakowa na rzecz Katowic
Błękitne flagi i sprawdzeni touroperatorzy
Ekologiczne wakacje, w krajach przyjaznych środowisku
Szansa na rewitalizację prywatnych zabytków za unijne pieniądze
Hotele i restauracje w Dubaju bez alkoholu?
Władcy Bursztynu - zmiana nazwy zwycięskiego Gdańskiego Produktu Turystycznego
Nepal częściej odwiedzany przez Europejczyków
Toruń: budowa hotelu zawieszona
Lotnisko w Pyrzowicach - o 35% więcej pasażerów niż w roku 2006
