TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Preferencje gastronomiczne Polaków - pizza i kebab

W Polsce w branży gastronomicznej najlepsze perspektywy mają bary szybkiej obsługi oraz pizzerie - tak wynika z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa opartego na badaniu przeprowadzonym przez OBOP w marcu 2010 r.


W 2009 roku w sektorze gastronomii pojawiła się recesja. Po raz pierwszy od lat spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora. Rynek daje jednak sygnały, że najlepiej rozwijać się będą fast-foody.

Badania Makro pokazują, iż Polacy poza domem najczęściej jadają pizzę i kebaby. Za pizzą opowiedziało się 37% respondentów, za kebabami 24%. Zainteresowaniem cieszą się też hamburgery (19%). Zapiekanki, kiedyś bardzo popularne uzyskały tylko 13%. Daleko z tyłu pozostały tradycyjne dania kuchni polskiej - zupy czy pierogi.

Firmy gastronomiczne widzą, iż najwyższy popyt jest na niedrogie i szybko serwowane dania, dlatego firmy będą się ścigać w walce o jak najlepsze zagospodarowanie - napisał "Puls Biznesu".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
upodobania preferencje gastronomiczne Polaków pizza kebab fast food bary szybkiej obsługi pizzerie Makro badania HoReCa recesja kebaby hamburgery




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję