Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Ranking Gwiazdek Michelin. Czy polskie restauracje mają szansę?
Michelin opublikował najnowszy ranking krajów i miast pokazujący liczbę otrzymanych przez nie gwiazdek Michelin. Gwiazdki przyznawane przez kulinarnych inspektorów Michelin to pożądane odznaczenia wśród światowych restauratorów.
Bezkonkurencyjna jest Francja. Lokale gastronomiczne w tym kraju zdobyły 547 gwiazdek. Na drugim miejscu znalazła się Japonia - 347 gwiazdek, a na trzecim Włochy - 272 gwiazdki. Szwajcaria, mimo, że ma jedynie 84 gwiazdki, posiada najwięcej gwiazdek, gdybyśmy przeliczyli je na głowę mieszkańca.
Restauracja z trzema gwiazdkami to szczyt marzeń każdego właściciela lokalu i kucharza. Na całym świecie jest ich zaledwie 84. Tutaj również króluje Francja, która posiada ich 25. Kiedy w środkowo-wschodniej Europie jedynie dwie restauracje w Czechach mogą pochwalić się jedną gwiazdką Michelin, to tylko w samej VIII dzielnicy Paryża trzema gwiazdkami szczycą się 4 restauracje. Liderem jest stolica Japonii - Tokio, która posiada 197 gwiazdkowych restauracji.
W marcu dowiemy się, czy Polska dołączy do krajów mogących pochwalić się najwyższej klasy restauracjami. W ubiegłorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin po europejskich miastach "Main Cities of Europe 2009" znajdują się 32 polskie restauracje serwujące rozmaite kuchnie. Po 16 z Warszawy i z Krakowa. Jedna z warszawskich restauracji "U kucharzy" została wyróżniona symbolem Bib Gourmand, wskazującym na wyśmienitą kuchnię w korzystnej cenie. Jest więc szansa, że w kolejnym przewodniku "Main Cities of Europe 2010", który ukaże się już w marcu, gwiazdka Michelin zaświeci także nad którąś z naszych rodzimych restauracji.
Aby tak się stało dana restauracja musi nieustannie świadczyć usługi na najwyższym poziomie, ponieważ każdy z klientów może okazać się inspektorem Michelin. Inspektorzy Michelin to anonimowi eksperci z całego świata, regularnie oceniający usługi kulinarne oraz hotelarskie. Ujawniają się tylko wtedy, gdy potrzebują uzyskania dodatkowych informacji o lokalu, zawsze po uregulowaniu rachunku w restauracji lub hotelu. W trakcie korzystania z usług zachowują się jak przeciętni klienci. Pięć zasad, którymi inspektorzy kierują się w trakcie wyboru lokalu, to: anonimowość, obiektywność, staranna selekcja lokalu, coroczne aktualizacje oraz stałość poziomu usług.
Wiele osób może stawiać sobie pytanie, co oznaczają poszczególne gwiazdki. Od 75 lat ich definicja pozostaje niezmienna. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, natomiast trzy gwiazdki - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży by zjeść w wyróżnionym lokalu. Trzeba także zaznaczyć, iż gwiazdki to jedynie ocena tego co znajduje się na talerzu klienta. Takie atrybuty lokalu, jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są oddzielnym symbolem skrzyżowanego widelca i łyżki.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin?
[2010-01-20 05:36 120.18.192.*]
A gdzie jest bar mleczny 'Mis' we Wroclawiu. I te tanie pierogi ruskie... odpowiedz »
Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin?
[2010-07-26 16:06 87.205.227.*]
Wśród warszawskich lokali znalazło się w wyróżnionym gronie San Lorenzo i sądzę, że całkiem słusznie. To świetnie miejsce na romantyczną kolacje i na biznesowe spotkanie. Lokal urządzony ze smakiem, obsługa naprawdę profesjonalna a kunszt kucharza, no cóż...pozycja w tym przewodniku wszytko wyjaśnia. Pozytyw! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział nagrody i wyróżnienia:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
"Fryderyk Chopin" promował Polskę w Ostendzie
1000 osób przeszkolonych w ramach projektu "Turystyka - wspólna sprawa"
Rozbiórka hotelu COS: złamane zasady sztuki budowlanej
Powstaną dwa centra konferencyjne w Krakowie
Dominium specjalnie dla dzieci
Wypadek autokaru szkolnego pod Grójcem
VEGA - nowa wizytówka turystyczna Wenecji
C919 - konkurent Boeinga i Airbusa
Rybnik wprowadza własną walutę
EasyGo.pl i Wakacje.pl: sprzedaż internetowa bez zmian, tradycyjna 9% w dół
rejestr organizatorów turystyki
Włoskie linie Mistral Air uruchamiają czartery dla katolickich pielgrzymów
Na autostradzie A2 będzie za dużo moteli?
Wizz Air wprowadziły wysokie opłaty za bagaż
Większa sprzedaż - nowoczesne podejście do sprzedaży poprzez systemy rezerwacyjne
PromoLOT - nowa propozycja LOT-u
Darłowo: w porcie terminal pasażerski