Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
WSTiH w Gdańśku otwiera nowe specjalności
Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku chce nadążać za zmianami w segmencie turystycznym. Dlatego obecnie studenci I roku studiów mogą wybrać jedną z 10 specjalności na kierunku "turystyka i rekreacja", w tym dwóch nowości: gastronomia i dietetyka oraz turystyka uzdrowiskowa, wellness i spa.
WSTiH w Gdańsku zdecydowała się na utworzenie nowych specjalizacji, aby uwzględnić panujące na rynku pracy. Uczelnia wybrała te specjalności gdyż społeczeństwo XXI wieku jest zapracowane, zabiegane i często również zestresowane. Ludzie żyją szybciej, coraz częściej poszukuje się miejsc, gdzie w miarę szybko można zregenerować siły, poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. A to z kolei przyczynia się do dużej popularności salonów spa, które nieustanie poszukują wykwalifikowanych pracowników, którymi mogą stać się w przyszłości absolwenci WSTiH.
Analogicznie rozwój branży gastronomicznej, a tym samym rosnące zapotrzebowanie na specjalistów od gastronomii i dietetyki, wynika z kolei z polepszenia się finansowych warunków społeczeństwa, zwiększania się oferty gastronomicznej, a także rosnącej wśród konsumentów świadomości potrzeby prawidłowego odżywiania się.
Z czasem będzie rosło zapotrzebowanie na absolwentów specjalności gastronomia i dietetyka. Będą bowiem potrzebni fachowcy w sektorze usług gastronomicznych, ośrodkach i centrach odnowy biologicznej, hotelarstwie, domach opieki, przedszkolach itp. Będą posiadać wiedzę z zakresu różnych aspektów żywienia współczesnego człowieka, a także poznają zagadnienia z zakresu problematyki ekonomiczno-finansowej, marketingu gastronomii oraz racjonalnego żywienia. Będą mieli też wiadomości o obrocie żywnością i jej przechowalnictwie, organizacji żywienia oraz jego jakości. Uczelnia postara się przygotować swoich absolwentów do organizowania i samodzielnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi oraz usługami żywieniowymi.
Komentarze
Tagi:
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Czy Triada skraca wycieczkę na Rodos o jeden dzień?
Ogromne zagrożenie lawinowe w Tatrach. Ratownicy apelują do turystów o rozwagę
Prague Ford Festiwal w czeskiej Pradze
Kraków posiada najlepszy wizerunek wśród polskich miast?
Francja: biuro podróży odda Klientom pieniądze za deszczowe wakacje
LOT: startuje połączenie Katowice - Tel Aviv
Czechy: pierwsza kawiarnia sieci Starbucks w Europie Środkowej
Przychody Travelplanet.pl w marcu
Orbis: strata w pierwszej połowie 2009, wobec zysku przed rokiem
Finnair - wzrost popytu na przeloty klasą biznes