TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Warszawa: restauracja Kameralna ruszy z małym opóźnieniem?

Prawdopodobnie warszawska restauracja Kameralna przy Foksal 11 nie będzie jeszcze otwarta jesienią tego roku. Lokal zamknięto w latach 90. i planowano jego ponowne otwarcie na jesień 2008. Na pomysł przywrócenia Kameralnej wpadł stołeczny restaurator Andrzej Domżał.


Powodem opóźnienia są przedłużające się rozmowy inwestora ze stołecznym konserwatorem zabytków. Już w listopadzie 2007 Andrzej Domżał wysłał do konserwatora pismo z prośbą o wytyczne, jakie powinna spełniać restauracja. Przez ostatni rok wysyłał kolejne plany projektów i zamawiał kolejne ekspertyzy, ale ciągle były jakieś zastrzeżenia.

- To nie jest tak, że zwiększamy wymagania. Po prostu w nadsyłanych projektach pojawiają się nowe elementy, do których musimy się odnieść - odpowiada Ewa Nekanda-Trepka, stołeczny konserwator zabytków.

Kultowa restauracja była odwiedzana miedzy innymi przez Leopolda Tyrmanda, Marka Hłaskę czy Janusza Głowackiego. Przychodzili tam ludzie na poziomie, z charakterem.

Restauracja przyjmie gości prawdopodobnie jeszcze zimą - twierdzi inwestor, jak i stołeczny konserwator. Planujemy organizować wieczory autorskie, grać muzykę na żywo - mówi Andrzej Domżał. - Spisujemy relacje bywalców, poszukujemy zdjęć, zdobyliśmy menu dawnej restauracji. Wszystko po to, aby jak najwierniej oddać jej klimat - dodaje.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Warszawa restauracja Kameralna w warszawie Andrzej Domżał Ewa Nekanda-Trepka otwarcie restauracji


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję