TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Złoty medal na Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej dla Polaka

Młody rzeszowski cukiernik Radek Rak wywalczył złoty medal na Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej w Hawanie na Kubie. Zabłysnął ciastami znanymi nam od wieków - makowcem i sernikiem oraz tortem czekoladowo-orzechowym


W kulinarnych zmaganiach na Kubie brały udział 24 drużyny z całego świata: Ekwadoru, Hiszpanii, Anglii i USA, itd. Polska drużyna oprócz ciast, przygotowała kaczkę w jabłkach, pasztet z królika i golonkę, a spośród napitków największym uznaniem cieszył się drink na żubrówce.

Polacy zwyciężyli nie tylko, dlatego, iż ich potrawy były najsmaczniejsze - jurorzy oceniali również wygląd potraw, oraz sposób ich przygotowania. Punktowana była estetyka, sam sposób wykonania, a także czystość stanowiska podczas przygotowań.

Radek Rak aktualnie studiuje na trzecim roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Pochodzi ze znanej cukierniczej rzeszowskiej rodziny. Jego ojciec od 28 lat prowadzi cukiernię przy ul. Miodowej. Radek od dzieciństwa pasjonuje się cukiernictwem, a jego największym marzeniem jest nauka w francuskiej szkole Gordon Blue, która kształci najlepszych cukierników i kucharzy świata. Jednak nauka tam, to inwestycja w wysokości 28 000 dolarów rocznie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kulinarne cukiernik Radek Rak Sztuki Kulinarnej w Hawanie na Kubie makowiec sernik Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu szkoła Gordon Blue najlepsi kucharz swiata wygląd potraw cukiernie festiwal www świata


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję