Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specialista ds. sprzedaży
- Pilotaż 27-30.05.2024 do Warszawy
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
- Specjalista ds turystyki Katowice
Rotacyjne menu przyciągnie klientów do restauracji?
Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu.
Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne, ekologiczne produkty do tworzenia nowych nut smakowych.
Polacy coraz więcej podróżują, a co za tym idzie - poznają nowe smaki, produkty i przyprawy. Po powrocie do kraju zaczynają więc szukać restauracji, w których mogą znaleźć podobne propozycje.
Jesteśmy, jako naród, coraz bardziej ciekawi kulinarnie, dlatego powinniśmy, jako restauratorzy, być otwarci, czyli łączyć Polskę z Francją, Włochy z Chorwacją, co tylko się da. Łączyć, próbować, kombinować i czasem wyjdzie fajna nowa przekąska, nowe danie główne" - mówi agencji informacyjnej Newseria Sylwester Drężek, szef kuchni w restauracji A Nuż Widelec.
Sylwester Drężek podkreśla, że do tej pory był wyraźny podział i restauracje - albo serwowały tradycyjne polskie menu, albo specjalizowały się w jednej z kuchni innego kraju. Teraz wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i urozmaicają karty dań.
"Mamy rotacyjne menu, bo chcę pokazać ludziom, ile jest produktów i ile możemy z nich zrobić. Chodzi o to, żeby zaskoczyć gości, żeby za każdym razem mogli u nas zjeść coś innego. Nie musi to cały czas być kuchnia polska czy francuska, można to zmieniać, można łączyć kuchnie. Wszystko zależy od nas, kucharzy, i od tego, co mamy w głowie" - tłumaczy Sylwester Drężek.
Szefowie kuchni mają okazję, by wykazać się i zaprezentować swoje kulinarne inspiracje, a zadowoleni klienci szybko wracają, by znów posmakować czegoś nowego.
Ludzie są zaskoczeni, ale przede wszystkim zadowoleni, bo np. w poniedziałek jest do nas dostarczana sezonowana wołowina z angusa, kurczę kukurydziane, a w środę to jest już coś zupełnie innego: ryby z naszej wędzarni, inne sałaty. Można zmieniać menu codziennie" - uważa Sylwester Drężek.
Dodaje, że podstawą kuchni powinny być świeże, regionalne produkty. Trzeba przede wszystkim na różne sposoby wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce.
"Jeżdżę po Polsce, ale staram się też za granicą zwiedzać różne dziwne miejsca, szukać jedzenia i dostawców - małych, lokalnych, bo oni gwarantują świeżość. Wydaje mi się, że Warszawa jeszcze nie jest nasycona restauracjami, które przede wszystkim serwują zdrowe regionalne produkty" - mówi Drężek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Rekordowy luty w Katowice
TUI stawia na sztuczną
Twórcy kontrowersyjnego logo staną przed sądem?
Muzeum Auschwitz: zasady zwiedzania zaostrzone
Polskie uzdrowisko podsumowuje sezon
Kwietniowe Targi Turystyki i Wypoczynku Lato 2011 w Warszawie
Odprawa internetowa - od dawna
Władze Rzymu zaostrzają przepisy
Hotel Głęboczek promuje zdrowie
easyJet - partnerski program z organizacją Unicef
Czego szukają turyści? Można się zdziwić
I Forum Dziedzictwa Europy Środkowej zakończone
Dworzec w Krakowie: 12 mandatów od sanepidu
Barman, Kelner, Kucharz, Recepcjonistka, Pokojowa-zatrudnię
Czy ktoś już jeździł z Orbisem i może podzieli sie opiniami.
Tragiczny wypadek polskich turystów w Słowenii
Sto tysięcy godzin dla rozwoju kadry
Mniejsze zainteresowanie transportem lotniczym w trakcie mundialu
Koleje Mazowieckie otrzymają dofinansowanie unijne
Replika świątyni Angkor Wat powstanie w Indiach
Ecco Holiday regionalni konsultanci.